“Αλιευτικό καταφύγιο Κοκκινιάς”

του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Πουλοκέφαλου
_______________________________________________________

Είναι το έργο-παρωδία ή διαφορετικά η εκδίκηση της άγνοιας! Αλιευτικό καταφύγιο της Κοκκινιάς στον Λακωνικό κόλπο!

Ένα λιμενικό έργο που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ευρώτα και κατέληξε να γίνει ιδιαίτερο μάθημα προς αποφυγή για τους φοιτητές πολιτικούς μηχανικούς των Πολυτεχνείων μας!

Ένα έργο που κόσμησε τα προεκλογικά φυλλάδια των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 του β’ βαθμού, κατά κόρον, αλλά σήμερα όλοι ποιούν την νήσσαν.

Ένα έργο που πολλοί διεκδίκησαν την πατρότητά του στο παρελθόν, όμως σήμερα κανείς δεν είδε, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα και όλοι το αποποιούνται!

Το απόπαιδο της «κατασκευαστικής κοσμογονίας» της Λακωνίας!

Στα τέλη του 2011 ξεκινούσε η κατασκευή του μετά από περίπου δέκα έτη ωρίμανση. Τόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η μελέτη του και η δρομολόγηση της χρηματοδότησής του. Ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2015, λειτούργησε για οκτώ μήνες και τώρα μπαζωμένο και «έρημο» στέκει σαν έργο-φάντασμα!

alieytiko-katafygio-kokkinias-1

Αστοχία μελέτης! Αυτά συμβαίνουν όταν το copy paste στραβώνει, και ιδού το τραγικό αποτέλεσμα! Ένα αλιευτικό καταφύγιο 17 στρεμμάτων γεμάτο λάσπη και φύκια! Η εκδίκηση της δύναμης της θάλασσας, όταν την παραβλέπεις και την αγνοείς! Όταν δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στις υποστηρικτικές μελέτες, κυρίως στην ακτομηχανική μελέτη, ώστε να υπολογισθεί σωστά η παράκτια και υποθαλάσσια στερεομεταφορά αλλά και η κίνηση των θαλασσίων ιζημάτων από τη δράση του κυματισμού! Στοιχείο άκρως απαραίτητο στο σχεδιασμό των παράκτιων έργων!
Τώρα «είν’ αργά για δάκρυα Στέλλα», τουλάχιστον όμως ας πάρει κάποιος την ευθύνη Και κυρίως ας ξαναμελετηθεί!

Γιατί για όλα υπάρχει λύση, ώστε με πρόσθετα έργα στις κατάλληλες θέσεις να περιορισθούν τα φαινόμενα της στερεομεταφοράς των παράκτιων ρευμάτων και μετά το μηχανικό «ξεμπάζωμα» να δοθεί σε χρήση στους αλιείς που το χρειάζονται!

Και εν τέλει κάτι να γίνει, ώστε τα 2 εκατομμύρια ευρώ που κόστισε να μην πάνε στο «βρόντο»!