Αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Ιουλίου

logariasmos Dei

logariasmos Dei

“Ασανσέρ” τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, καθώς από την 1η Ιουλίου έρχονται αυξήσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν εξοχικά και δεύτερες κατοικίες με καταναλώσεις κάτω από 800 κιλοβατώρες, αλλά και μειώσεις σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χαμηλής τάσης.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να άρουν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στις κλίμακες χρέωσης των πελατών της.

Για να είναι φθηνό το ρεύμα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους στην κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος μέχρι 800 κιλοβατώρες αλλά και στους αγρότες, η ΔΕΗ έχει υπερβολικά υψηλά τιμολόγια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν επιδοτεί το φθηνό ρεύμα. Με απλά λόγια οι μικρομεσαίοι έμποροι πληρώνουν τα χαμηλά τιμολόγια.

Η κυβέρνηση έχει πάρει παράταση από την Κομισιόν για το αγροτικό ρεύμα μέχρι το τέλος του 2015. Και όπως έκανε γνωστό και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης, δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στα αγροτικά τιμολόγια. Ωστόσο, αναπροσαρμογές θα υπάρχουν στις κατηγορίες κατανάλωσης ρεύματος κάτω των 800 κιλοβατώρων, αλλά και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ θα έχει μία πρώτη εικόνα για το είδος των κατοικιών στη χαμηλή κατηγορία. Συνολικά πρόκειται για 1,5 με 1,7 εκατομμύρια μετρητές.

Από αυτούς, κατά τις ίδιες πηγές, οι περισσότεροι βρίσκονται σε κλειστά σπίτια, δηλαδή εξοχικά, δεύτερες κατοικίες κλπ. Υπάρχουν όμως και νοικοκυριά τα οποία είτε δεν έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο- αν και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και εκείνα για την κατανάλωση ρεύματος- είτε δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του ΚΟΤ αλλά έχουν χαμηλή κατανάλωση.

Η ΔΕΗ αναμένεται να ανεβάσει τα τιμολόγια -κάποιοι κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης μόλις των 2 με 3 ευρώ μηνιαίως- αλλά όχι σε εκείνους που είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ και δεν έχουν ενταχθεί. Θα εντοπίσει αυτές τις περιπτώσεις και θα τις οδηγήσει στην ένταξή τους.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του τερματισμού των σταυροειδών επιδοτήσεων, η ΔΕΗ θα προχωρήσει και σε μειώσεις των τιμολογίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

πηγή: ethnos.gr