Αλλαγές στον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης: Βήμα στους πολίτες

dimarxeio Spartis

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης. Μία πρώτη αξιοσημείωτη μεταβολή είναι ότι αποφασίστηκε η συνεδρίαση του Σώματος στην ιστορική έδρα του δήμου (μία φορά το χρόνο) και στις έδρες των τέως καποδιστριακών δήμων.

Βάσει επίσης του νέου κανονισμού, σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ καθιερώνεται η ώρα του δημότη, διάρκειας 20 λεπτών. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγράφονται για ερωτήσεις – τοποθετήσεις στην αρχή της συνεδρίασης. Χρόνος κάθε δημότη ορίζονται τα δύο λεπτά, όπως στους δημοτικούς συμβούλους. Οι απαντήσεις θα δίνονται άμεσα ή στην επόμενη ώρα του δημότη από τον δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον πρόεδρο νομικού προσώπου ή τον επικεφαλής παράταξης.

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο δύναται να συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Μάρτιο σε πρωινές ώρες. Τις συνεδριάσεις θα καλούνται να παρακολουθούν φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο εκπρόσωπος της κάθε εκπαιδευτικής μονάδας θα μπορεί να πάρει το λόγο για έξι λεπτά. Σε όποιον άλλο θελήσει να μιλήσει θα παραχωρείται ο χρόνος των τριών λεπτών.

Οι αλλαγές αυτές επήλθαν καθώς η δημοτική αρχή εκφράζει τη βούληση οι πολίτες να διατυπώνουν τις απόψεις τους και να θέτουν ζητήματα, προτάσεις και επισημάνσεις για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του δήμου.

Εξάλλου, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες να γνωστοποιούν προς άμεση επίλυση καθημερινά τους προβλήματα, τούς υπενθυμίζει πως μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμμή του Δημότη στον τηλεφωνικό αριθμό 15460. Η γραμμή είναι διαθέσιμη καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Εκεί, με αστική χρέωση, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει αιτήματα, παρατηρήσεις και παράπονα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, κακοτεχνίες σε δρόμους, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, αδέσποτα ζώα και για οποιοδήποτε άλλο θέμα αρμοδιότητας του δήμου).

“Ο δήμος δεν είναι μόνο κτίρια, δρόμοι και πλατείες, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Άνθρωποι απλοί, κάθε ηλικίας, με ανάγκες και ενδιαφέροντα που χωρίς αυτούς ο δήμος θα ήταν ένας έρημος τόπος…”, αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαχος κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, σημειώνοντας ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοικτή καθημερινά σε όλους.