Δεν ήταν απλώς διαδικασία ανάδειξης νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος” αυτή που έγινε στις 18/9 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Σπάρτης.

Αποδέκτες της ατίμητης ελληνικής κληρονομιάς, όλα τα μέλη της Ένωσης, που γεννήθηκε μέσα στην κρίση, με την εμπειρία μιας πρώτης τετραετίας γεμάτης πνευματική δράση, αθόρυβη και σεμνή, κατεφάνη ότι προσεγγίζουν την πραγματικότητα που βιώνει η πατρίδα με πρωτοποριακή φωνή έκφρασης. Εκείνη του πνεύματος. Και ατενίζουν τη νέα τετραετία τους με πίστη και αξίες σε ιδανικά, που τα ‘χει ανάγκη ο τόπος μας, για να διατηρήσει την ταυτότητά του και να μην αλλοτριωθεί στους ανεμόδαρτους καιρούς μας.

xeilon-2

Όμως ας τα πιάσουμε από την αρχή. Εκλεγείσης της Αγγελικής Αργειτάκου, φιλολόγου, πρώην δ/ντριας του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, ως προέδρου της συνελεύσεως και αφού αρχικώς κατετέθησαν οι δηλώσεις των υποψηφίων για το νέο ΔΣ, εδόθη ο λόγος εις την γραμματέα του απερχομένου ΔΣ Μεταξία Παπαποστόλου, η οποία εξέθεσε τη δράση της Ένωσης κατά τη διαρρεύσασα τετραετία, η οποία, υπογραμμίζουμε, υπήρξε πλουσιότατη σε όλους τους τομείς.

Στη συνέχεια, έγινε ο οικονομικός απολογισμός από τον ταμία Γιώργο Δημακόγιαννη, ανεγνώσθη η έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής από τον Βαγγέλη Μητράκο και εγκρίθηκαν ο μ ό φ ω ν α τα πεπραγμένα από τη γενική συνέλευση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Βασίλης Βλαχάκος, το όνομα του οποίου είχε ταυτιστεί θα μπορούσαμε να πούμε με την Ένωση, φανερά συγκινημένος, σε μια πατρική, υποδειγματική και αξεπέραστη λακωνική ομιλία, αναφέρθηκε όχι στο τι έγινε τα τέσσερα αυτά χρόνια της θητείας του, αλλά στο τι δεν έγινε. Κάτι που για πρώτη φορά ακούγεται από στόμα απερχόμενου προέδρου. Με την ξάστερη δε ματιά του, την άδολη ψυχή και ευγένεια των αισθημάτων, με το ήθος του, την πλατειά δίχως σύνορα αγάπη του για την Ένωση και την ανησυχία του για την πατρίδα, μπήκε στις καρδιές όλων.

xeilon-1

Για να μη θεωρηθεί λειψή τούτη η σύντομη αναφορά, κάνουμε λόγο για τη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του απερχόμενου προέδρου, η οποία υπογραμμίζουμε ότι όλοι όσοι έλαβαν το λόγο έδωσαν απλά “στον λογισμό και στ’ όνειρο” για το μέλλον της Ένωσης. Ιδίως δε οι τοποθετήσεις των νέων υποψηφίων και οι προτάσεις τους έσφυζαν από ζωντάνια και δύναμη υλοποίησής τους.

Ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου και της ελεγκτικής επιτροπής. Οι υποψήφιοι που εκλέχτηκαν κατά τη σειρά προτίμησης και που στο πρώτο ΔΣ μοίρασαν τις αρμοδιότητες είναι:

Διοικητικό Συμβούλιο

Βασιλάκος Χάρης (ψήφοι 54) πρόεδρος
Δημακόγγιανης Γιώργος (51) αντιπρόεδρος
Μπούρτζινου Ουρανία (41) γενική γραμματέας
Διαμαντάκος Δημήτριος (37) ταμίας
Τζικάκου Ελένη (40) υπεύθυνη λογοτεχνικού τμήματος, εκδηλώσεων και νεολαίας
Ζήτη Άννα (40) υπεύθυνη καλλιτεχνικού τμήματος
Βεκράκος Αναστάσιος (35) υπεύθυνος τύπου και ΜΜΕ

Ελεγκτική Επιτροπή

Πασχαλίδη Ποτούλα (ψήφοι 45)
Μητράκος Ευάγγελος (35)

xeilon-4

Ευχόμαστε στον πρόεδρο και τα μέλη του νέου ΔΣ υγεία και ρώμη. Να πορευτούν στη χαρά του πνεύματος, του φωτός και της αγάπης. Η νέα τετραετία που θα βρίσκονται στο πηδάλιο της Ένωσης να είναι πνευματογόνα και πνευματοφόρα. Και στο τέλος, συν Θεώ, σαν τους καλούς σπορείς να αγναντέψουν τον αγρό με τα “μεστωμένα” στάχυα και να θερίσουν καρπόν πολύν!

Αθανάσιος Στρίκος