Αμμοληψία Ευρώτα: “Ποιος κάνει πλάτες σε ποιον;!”

ammolipsia Eyrotas 2

 

Κλέβουν την άμμο από τον Ευρώτα αδιαφορώντας για τις συνέπειες

ammolipsia Eyrotas 2

Το έργο Σκούρα – Πυρί, παρότι πληρώθηκε σαν ολοκληρωμένο, ξεκίνησε εδώ και λίγο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωσή του.

Με το “καλημέρα” λοιπόν των εργασιών, εμφανίζονται τα πρώτα βαριά σύννεφα τις αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας των εργολάβων. Με πρόσχημα την “τη διευθέτηση της κοίτης του Ευρώτα” στο σημείο της γέφυρας, επιδόθηκαν σε ένα ξέφρενο ξεκοίλιασμα της κοίτης του ποταμού. Τεράστιοι όγκοι άμμου λαμβάνονται από το ποτάμι και στοιβάζονται στο εργοτάξιο για να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του έργου. Η χωρίς φραγμούς αμμοληψία δεν μπορεί να καλυφθεί με την προσπάθεια νομιμοποίησής της από τους υπεύθυνους της κατασκευής αλλά και της επίβλεψης του έργου.

ammolipsia Eyrotas

Το “αμαρτωλό” έργο ξεκινά με τα ίδια χαρακτηριστικά, παράνομη αμμοληψία, μη καταβολή δεδουλευμένων και τους περιφερειακούς άρχοντες να πανηγυρίζουν, να φωτογραφίζονται και να μας παρουσιάζουν τηλεοπτικά ότι φροντίζουν και περιποιούνται τον ποταμό. Ξερά ξύλα και καλάμια, φερτές ύλες και λίγη άμμο μάς παρουσίαζαν στα τηλεοπτικά σποτ της αυτοδιαφήμισής τους.

Η αλήθεια είναι όμως άλλη από τις στημένες τηλεοπτικές εικόνες. Παρατηρώντας μέρα με ψιλόβροχο τις εργασίες στο ποτάμι, τρία φορτηγά ανά ώρα φορτώνουν άμμο από το ποτάμι και τη μεταφέρουν στο εργοτάξιο, τουλάχιστον από δεκαπέντε κυβικά άμμο το καθένα και αυτό σε μια μέρα ήπιας δραστηριότητας.

ammolipsia Eyrotas 3

Παρά την παρέμβαση του δημάρχου Σπάρτης, που για λίγες μέρες σταμάτησε τη δραστηριότητά τους, στη συνέχεια με μεγαλύτερη ένταση βαθαίνουν την κοίτη κάμποσα μέτρα, λαμβάνοντας χιλιάδες κυβικά καθαρή άμμο και όχι αδρανή υλικά όπως γράφουν στα έγγραφά τους.

Οι κάτοικοι τις περιοχής διαμαρτύρονται γιατί φοβούνται χειμωνιάτικα αυτού του είδους τις παρεμβάσεις στον Ευρώτα.

Δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής επανειλημμένα καταγγέλλουν στο δημοτικό συμβούλιο την παράνομη αμμοληψία.

Η απάντηση του περιφερειάρχη κανείς να μην τολμήσει να σταματήσει το έργο.

ammolipsia Eyrotas 4

Είναι επιτέλους ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου να παρέμβουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της Πολιτείας και των πολιτών της περιοχής, ως έχουν καθήκον και υποχρέωση.

Ας υπερασπιστούν επιτέλους τον Ευρώτα.

Ας σταματήσουν την αδηφαγία των “εθνικών εργολάβων” και των “εθνικών προμηθευτών”. Είναι γνωστή η τακτική τους με την καταστροφή του περιβάλλοντος: αυξάνουν τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Όμως και οι υπεύθυνοι παρακολούθησης του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν απαλλάσσονται για αυτά που συμβαίνουν στο ποτάμι. Είναι οι ίδιοι που ολοκλήρωσαν το έργο, εξοφλώντας τον εργολάβο, αλλά δεν μπόρεσαν να το παραλάβουν γιατί δεν είχε τελικά τελειώσει. Με την ανοχή τους πλέον ολοκληρώνεται το έγκλημα.

Ποιος κάνει πλάτες σε ποιον;

Παναγιώτης Κουμουνδούρος

δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης

επικεφαλής της “ΑΝ.Α.Σ.Α.”