Ανάδειξη και προστασία του “κόκκινου ναυαγίου” στο Βαλτάκι

φωτό: evrotas.gov.gr

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός ζητά την στήριξη του υπουργείου για την ανάδειξη και προστασία του “κόκκινου ναυαγίου” στην παραλία “Γλυφάδα” του οικισμού Βαλτάκι στο δήμο Ευρώτα.

Θεωρώντας πως η προστασία του ναυαγίου θα έχει διπλά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, ο λάκωνας βουλευτής θέτει το ζήτημα στο υπουργείο, προτείνοντας ως οδηγό την ανάλογη περίπτωση του “ναυαγίου της Ζακύνθου”, το οποίο αποτελεί  παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του “Είναι εύκολα κατανοητό ότι το ναυάγιο «Δημήτριος» στην παραλία «Γλυφάδα» του οικισμού Βαλτάκι έχει παρόμοια ιστορία με το παγκοσμίως γνωστό ναυάγιο «Παναγιώτης» της Ζακύνθου. Επειδή όντως για τη Ζάκυνθο, το ναυάγιο «Παναγιώτης» αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα με το Τμήμα Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν σε διαδικασίες για την συντήρηση της μεταλλικής επιφάνειας του καραβιού και θα ερευνήσουν τα κατάλληλα υλικά για την προστασία του.

Ανάλογες διαδικασίες θα ξεκινήσουν οι τοπικοί φορείς της Λακωνίας, καθώς πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες και για την προστασία του ναυαγίου και επομένως και του περιβάλλοντος πέριξ αυτού. Εννοείται σε αυτήν την προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης θα συμβάλλουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις”.