Ανήλικος βρέθηκε με 1672 κροτίδες

krotides - oplo

krotides - oplo

Δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων σχηματίστηκε εναντίον ανήλικου που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου 4/4 στη Σπάρτη. Με χειροπέδες κατέληξε και ο 44χρονος πατέρας του για παραμέληση της εποπτείας του και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στον ανήλικο, βρήκαν στην κατοχή του 200 κροτίδες. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, όπου βρισκόταν και ο πατέρας του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1.472 κροτίδες, 49 πυροτεχνικά παιδικά αθύρματα και ένα κυνηγετικό όπλο. Όπως προέκυψε, η άδεια κατοχής του όπλου είχε λήξει και είναι ιδιοκτησίας 54χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.

Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον, για την αποφυγή ατυχημάτων και άλλων δυσάρεστων περιστατικών από την παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.

Δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα σε όλη τη χώρα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο. Η ελληνική αστυνομία, στο πλαίσιο πρόληψης αυτών των ατυχημάτων, συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους γονείς τα εξής:

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα, και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή.

Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ (www.hellenicpolice.gr).