Αναβάθμιση της πλατείας Σαϊνοπούλου ζητούν οι κάτοικοι

Την παρακάτω επιστολή απέστειλε η επιτροπή κατοίκων Νέου Κόσμου – Ψυχικού Σπάρτης ζητώντας μια σειρά από παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της συνοικίας και στη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων.

Όπως αναφέρουν:

“Οι πλατείες είναι οι καρδιές των συνοικιών και η κατάστασή τους απεικονίζει κι επηρεάζει (θετικά ή αρνητικά) την κατάσταση και την ανάπτυξη των ίδιων των συνοικιών.

Η πλατεία Νέου Κόσμου, ευεργέτημα του αείμνηστου δημάρχου Σπάρτης Γεώργιου Σαϊνοπούλου, παρά τον διαρκή αγώνα των κατοίκων, δεν έχει, ακόμα, αρθεί στο ύψος των προσδοκιών τους και των αναγκών της συνοικίας τους:

1. Το σιντριβάνι της παραμένει διαρκώς προβληματικό και υποβαθμισμένο. Η “ιαπωνική” παρέμβαση βελτίωσής του, πριν από μερικά χρόνια, στα πλαίσια ιαπωνικής τηλεοπτικής εκπομπής, έμεινε χωρίς συνέχεια.

2. Το πράσινο της πλατείας έχει περιθώρια αναβάθμισης κι εμπλουτισμού. Δέντρα που ξεράθηκαν και αποκόπηκαν δεν αντικαταστάθηκαν.

3. Η παιδική χαρά χρειάζεται ανανέωση κι εμπλουτισμό των οργάνων της και αναβάθμιση στα παγκάκια. Αντί τοποθέτησης υψηλής περίφραξης “τύπου Ευαγγελιστρίας” και μετατροπή της σε παιδική χαρά “κλειστού τύπου”, ώστε να παίζουν τα παιδιά με μεγαλύτερη ασφάλεια και να μην γίνεται τη νύχτα τόπος παραβατικών κι ενοχλητικών συγκεντρώσεων και βανδαλισμών, τοποθετήθηκε χαμηλή περίφραξη που δεν προστατεύει 100% τα παιδιά και αφήνει την παιδική χαρά ανοιχτή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4. Τα φωτιστικά της πλατείας είναι από την εποχή Σαϊνοπούλου!!! Εκτός της κακής ποιότητας φωτισμού που παρέχουν, βρίσκονται σε κατάσταση τραγική κι εγκυμονούνται κίνδυνοι από πτώσεις των φωτιστικών σωμάτων.

5. Οι θαμώνες της πλατείας (και κυρίως τα παιδιά) κινδυνεύουν διαρκώς από τον χωρίς κανενός είδους περιορισμό ή ανάσχεση της κυκλοφορίας των τροχοφόρων, αφού η πλατεία (ουσιαστικά) έχει καταστεί κυκλοφοριακός κόμβος εισόδου κι εξόδου των αυτοκινήτων στη συνοικία.

6. Το ελεύθερο παρκάρισμα και η στάθμευση στο κράσπεδο της περιμέτρου της πλατείας, εκτός του ότι “φυλακίζει” έναν ζωτικό κοινόχρηστο χώρο αναψυχής, δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια όσων κατεβαίνουν από την πλατεία στον δρόμο, ιδιαίτερα των παιδιών που παίζουν ή κάνουν ποδήλατο και άλλες δραστηριότητες πάνω στην πλατεία και πολλές φορές “πετάγονται” (σαν παιδιά) στο δρόμο, ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

7. Η πλατεία είναι ζωσμένη από κάδους σκουπιδιών με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών της και την όλη αισθητική του χώρου. Οι δύο βυθιζόμενοι κάδοι παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργίας και ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου με λύματα.

8. Η προτομή του ήρωα του Μικρασιατικού Πολέμου, εφέδρου ανθυπολοχαγού και δικηγόρου Σπάρτης Κων/νου Παπαηλιου, παραμένει βανδαλισμένη και αφρόντιστη επί μια συναπτή εικοσιπενταετία!!!

9. Η πλατεία Σαϊνόπουλου (Ν. Κόσμου), λόγω της θέσεώς της, διεκδίκησε (μέσω μαζικής ενεργοποίησης των κατοίκων), πριν από λίγο καιρό, τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης. Η διεκδίκηση αυτή πολεμήθηκε από ορισμένους κύκλους και τελικά καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, παρ’ ότι οι διαδικασίες βρίσκονταν στην τελευταία τους φάση πριν από την οριστική έγκριση. Το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό και πρώτης προτεραιότητας για τους κατοίκους.

10. Η χρήση της πλατείας και των παρτεριών της για τις “ανάγκες” συνοδευόμενων ζώων αποτελεί υγειονομική βόμβα για τους χρήστες της πλατείας και ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς για το παιχνίδι και τις δραστηριότητές τους. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν έχει γίνει κάποια παρέμβαση για εξάλειψη του φαινομένου.

Ως ενεργοί πολίτες διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στο δημόσιο χώρο, επιδιώκουμε τη δημόσια έκφραση, την αναβάθμιση της συνοικίας μας και τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά μας.

Ο δήμος έχει υποχρέωση να ακούει τους πολίτες και να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους”.