“Αναγκαία η εθνική συνεννόηση στο προσφυγικό” συμφώνησαν Τατούλης – Βίτσας

Tatoulis - Vitsas (2)Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης χθες, στην οποία συμφωνήθηκε το πλαίσιο αρχών πάνω στο οποίο θα καταρτιστεί ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων.

«Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, με απόλυτη θεσμική συνεννόηση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας και της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τατούλης. Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της περιφερειακής αρχής ότι δεν θα δεχθεί την εμπλοκή ΜΚΟ στη διαχείριση του προβλήματος στην Πελοπόννησο, προσθέτοντας πως «η θεσμική μας συνεργασία και η συνεννόηση αυτή διαμορφώνει το μήνυμα αφοπλισμού των ακραίων φωνών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα της χώρας για ίδιον όφελος». Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής και το υψηλό φρόνημα των πελοποννησίων πολιτών, επισημαίνοντας ότι διακρίνονται για τη φιλοξενία και τον αλτρουισμό τους, στοιχεία τα οποία διαχρονικά τούς διέκριναν για την αντιμετώπιση εθνικών προβλημάτων. Τόνισε τέλος ότι η πρόταση της Περιφέρειας θα περιέχει πιλοτικά στοιχεία στη διαχείριση του προβλήματος, «ώστε μέσα από δράσεις επιμόρφωσης επαγγελματικής και γλώσσας εληνικής και του προορισμού τους, να μεγιστοποιήσουμε το μέτωπο φιλίας της Ελλάδας».

Ο κ. Βίτσας στάθηκε ιδιαίτερα στη θεσμική συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο της κοινωνικής συναίνεσης και επανέλαβε τη θέση του περιφερειάρχη ότι «παρά τις δυσκολίες, όταν υπάρχει συμφωνία σε ζητήματα αρχών και αξιών, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει». Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «έτοιμη από καιρό την Περιφέρεια Πελοποννήσου» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «δίνει διεξόδους με τις επιλογές της», ενώ τόνισε ότι το σχέδιο που θα καταρτιστεί θα λάβει υπόψιν του τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βίτσας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του και τη συμφωνία του στη θέση του κ. Τατούλη ότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να ξεπερνιούνται οι όποιες εσωτερικές πολιτικές διαφορές και ότι μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου, που θα βελτιώσει παράλληλα τη διεθνή εικόνα της χώρας.