Αναγνώριση συστάσεως έξι ιστορικών ιερών μονών της τοπικής μας εκκλησίας

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος είχε αποστείλει αναλυτικό έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 15 Απριλίου 2021, με το οποίο ζητούσε την έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης για έξι εγκαταλελειμμένες και ερειπωμένες ιστορικές ιερές μονές της ιεράς μητροπόλεώς μας, στις οποίες, ωστόσο, διασώζονται τα Καθολικά τους και κάποια από τα κελιά. Πρόκειται για τα μοναστήρια: Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη, που ιδρύθηκε το 1602, Παναγίας Ρεματιανής με έτος ίδρυσης το 1692, Παναγίας Ταϋγέτης, το οποίο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, Παναγίας Βρεσθενιτίσσης με έτος ίδρυσης το 1602, Τιμίου Προδρόμου στο Συντζάφι Χρυσάφων, που ιδρύθηκε το 1625, και Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου με έτος ίδρυσης το 1619.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα την αναγνώριση συστάσεως των εν λόγω έξι ιερών μονών στην ιερά μητρόπολή μας, ενώ η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο φύλλο της 7ης Ιουνίου 2021.

Η ενέργεια αυτή του κ. Ευσταθίου έχει πολλαπλούς συμβολισμούς και στόχους: αφενός, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, θέλησε να τιμήσει έξι μονές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στον τόπο μας, αφετέρου θέλησε να ανοίξει τον δρόμο για την ανακαίνιση και αναστήλωσή τους και ίσως στο μέλλον της αναβίωσης της μοναστικής τους λειτουργίας.

πηγή: immspartis.gr