Αναζητούν νέα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

nayagio Antikithiron

nayagio Antikithiron

Νέα ευρήματα με «όπλο» τη σύγχρονη τεχνολογία αναζητούν έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι – δύτες από το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων, οι οποίοι ετοιμάζονται να καταδυθούν στο βυθό την ερχόμενη Πέμπτη.

Το ναυάγιο είχε ανακαλυφθεί τυχαία από σφουγγαράδες το 1900 και τότε είχαν έρθει στην επιφάνεια με πρωτόγονα μέσα, ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων και μοναδικά αριστουργήματα, όπως τα αγάλματα του εφήβου των Αντικυθήρων και του Φιλοσόφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη επιχείρηση θα στηθεί σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού και είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που θα χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα το Exosuit, όπως ονομάζεται αυτή η υπερσύχρονη στολή κατάδυσης βάρους 240 κιλών από κράμα αλουμινίου και κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, που επιτρέπει στους δύτες να παραμένουν για αρκετή ώρα στο βυθό, ακόμη και σε βάθος 300 μέτρων.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας και συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησαν οι καταδύσεις και οι γεωφυσικές έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων, ενώ το πρόγραμμα των ερευνών στο βυθό των Αντικυθήρων θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπιστεί ολόκληρος ο θησαυρός που μετέφερε το αρχαίο πλοίο, το οποίο ήταν γεμάτο λάφυρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ρωμαίων στρατηγών.

mixanismos Antikithiron

Μετά την αρχική ανακάλυψη, το ναυάγιο των Αντικυθήρων εξερευνήθηκε μια ακόμη φορά, το 1976, από τον γνωστό γάλλο εξερευνητή Ζακ Ιβ Κουστώ. Ο μοναδικός έλληνας που όχι μόνο έλαβε μέρος στις πολύμηνες τότε υποβρύχιες έρευνες με το “Καλυψώ” αλλά είχε και την εποπτεία όλης της επιχείρησης, ήταν ο αρχαιολόγος – αυτοδύτης και πρώην γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων Λάζαρος Κολώνας.

Το ναυάγιο είχε εντοπιστεί σε βάθος 55 μέτρων, αλλά πιστεύεται πως το ρωμαϊκό πλοίο, που έπεσε σε θαλασσοταραχή και βούλιαξε στα μέσα του 1ου μ.Χ. αιώνα, κρύβει ακόμη πολλούς θησαυρούς, θαμμένους επί αιώνες στο βυθό των Αντικυθήρων.

πηγή: ethnos.gr