Ανακοίνωση για τους πρόσφυγες από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών “Ο Πλήθων”

Στην ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων – μεταναστών στο δήμο Σπάρτης προχώρησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος “Ο Πλήθων”. Όπως αναφέρουν: “Η έλευση προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στην περιοχή μας –και συγκεκριμένα στην πόλη της Σπάρτης– είναι πια γεγονός. Ο πόλεμος που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία και στις γύρω χώρες, η λανθασμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού προβλήματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, ερήμην της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης –σε ένα διεθνές πρόβλημα– από τους ευρωπαίους και τους άλλους εταίρους, μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Η χώρα μας, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης η οποία εξακολουθεί να μας επηρεάζει ως πολίτες, καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και των παραπάνω πολιτικών δοκιμάζοντας ακόμη περισσότερο τις αντοχές μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, πως στις μεγάλες δυσκολίες ο ελληνικός λαός ήταν αυτός που υπερασπιζόταν, ανιδιοτελώς, την αξιοπρέπεια της χώρας, κρατώντας ψηλά τη σημαία του πολιτισμού και του ανθρωπισμού, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά του σχέση με το Ιδεώδες, παγκοσμίως.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» στεκόμαστε συνεπείς στις αξίες αυτές, καλώντας κάθε πολίτη να αναλάβει ενεργό ρόλο και να προστατεύσει τη χώρα και την πόλη μας από τις ακραίες φωνές που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Απαιτούμε από την πολιτεία, τον δήμο και την περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εξασφαλίζοντας κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, περίθαλψης και ασφάλειας των προσφύγων, επισπεύδοντας, παράλληλα, τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ομαλή ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως υποχρεωνόμαστε από τις διεθνείς συμβάσεις, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους εθνικούς κανόνες.

Διεκδικούμε άμεση ίδρυση και λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) με κρατική ευθύνη, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη των παιδιών στο γενικό σχολείο, με χρηματοδότηση από το ΥΠΑΙΘ για να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού καθώς και ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και διερμηνέων, που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία τμημάτων υποδοχής και ένταξης.

Να εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι διδασκαλίας, με άνοιγμα σχολείων που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν.

Να γίνει επιπλέον χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου για την πρόσληψη καθαριστριών στις ΔΥΕΠ και για την ασφαλή μεταφορά των προσφυγόπουλων στα σχολεία, με παράλληλη μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις.

Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας (σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής) έναντι των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι φωνές ρατσισμού και αποκλεισμού παιδιών από την εκπαίδευση, μας βρίσκουν καθολικά αντίθετους. Το φυσιολογικό περιβάλλον ανάπτυξης όλων των παιδιών βρίσκεται μέσα στα σχολεία και όχι σε χώρους «φιλοξενίας».

Οφείλουμε να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους με όλους τους τρόπους και τις μορφές αλληλεγγύης (εκδηλώσεις υποδοχής, συγκέντρωση διάφορων ειδών, κ.ά.)”.