Ανακοίνωση – διαμαρτυρία για τη μετονομασία του Ανθοχωρίου σε Κατσουλέικα

Οι κάτοικοι του οικισμού Ανθοχώρι που αντιδρούν στη μετονομασία του σε “Κατσουλέικα” έδωσαν στη δημοσιότητα το ακόλουθο κείμενο:

“Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι σημερινοί κάτοικοι του οικισμού Ανθοχωρίου της τοπικής κοινότητας Ξηροκαμπίου του δήμου Σπάρτης και οι καταγόμενοι από τον οικισμό Ανθοχώρι, το οποίο αποτελείται σήμερα από 32 κατοικίες.

Εμείς που είμαστε δημότες του εν λόγω δήμου ή καταγόμενοι και διατηρούντες την πατρική μας κατοικία, πληρώνουμε δημοτικά τέλη και είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι του δήμου.

Εμείς που αγαπάμε το χωριό μας και μεταλαμπαδεύουμε αυτή την αγάπη στα παιδιά μας.

Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Ξηροκαμπίου να εισηγηθεί τη μετονομασία του χωριού μας.

Η απόφαση αυτή είναι:

Άκρως αντιδημοκρατική και αυθαίρετη, αφού είναι διαμετρικά αντίθετη με τη βούληση των κατοίκων, όπως κατηγορηματικά και με συντριπτική πλειοψηφία διατυπώθηκε στη λαϊκή συνέλευση την 16/10/2016. Προς ενίσχυση αυτού ακολουθούν 60 υπογραφές που εκφράζουν το σύνολο των οικογενειών του χωριού, πλην τριών.

Ανερμάτιστη. Οι ονομασίες των χωριών έχουν ιδιαίτερο βάρος, εκφράζουν κύριο στοιχείο της ταυτότητας των κατοίκων, τα οποία έχουν δηλωθεί στις υπηρεσίες του κράτους αλλά και άλλων χωρών με τις οποίες σχετίζονται οι καταγόμενοι από το χωριό μας. Δεν είναι δυνατόν να μετονομάζονται με βάση συγκυριακούς συσχετισμούς στα δημοτικά όργανα ούτε να εξυπηρετούν προσωπικές συνεργασίες, συμπάθειες ή φιλίες. Είναι ακόμα ιδιωφελής, αφού κάνει δεκτή την πρόταση ενός μόνο κατοίκου του χωριού, του κ. Κατσουλάκου, ο οποίος θέλει να δώσει στο χωριό το όνομά του, μετονομάζοντάς το σε Κατσουλέικα.

Ανιστόρητη, αφού έρχεται να συμμερισθεί την άποψη του κ. Κατσουλάκου, η οποία το πρώτον διατυπώθηκε πολλά χρόνια μετά την ονοματοδότηση του χωριού, που έγινε το 1955. Κανένα προηγούμενο όργανο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έλαβε την ευθύνη να λάβει τέτοια απόφαση ενάντια στην επιθυμία του συνόλου σχεδόν των κατοίκων του χωριού. Ανιστόρητη ακόμα, διότι ο Δημήτριος Κατσουλάκος (αξιωματικός του πρώτου ελληνικού στρατού κατά τον κ. Θ. Κατσουλάκο, δεν αναφέρεται ο βαθμός ούτε υπάρχει επίσημη βιβλιογραφία γι’ αυτό) αναγορεύεται σε ήρωα της ελληνικής επανάστασης εφάμιλλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Μάλιστα δε, του πρέπει μεγαλύτερη τιμή αφού εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει χωριό στη χώρα μας που φέρει το όνομα των μεγάλων πρωταγωνιστών της ελευθερίας του έθνους.

Διχαστική και κοντόφθαλμη. Η απόφαση του τοπικού συμβουλίου προκαλεί μεγάλη αντίθεση και έριδες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων έναντι αυτών που μεθοδεύουν τη μετονομασία του χωριού τους. Δημιουργεί δίκαιη αγανάκτηση, αφού αυθαίρετα επιχειρείται η αλλαγή της ονομασίας του χωριού των ίδιων και των παιδιών τους.

Αντιαισθητική, αφού το εύηχο όνομα Ανθοχώρι, που ταιριάζει με τις γεμάτες από πολύχρωμα λουλούδια αυλές των σπιτιών και της γύρω φύσης, προτείνεται να αντικατασταθεί από το, όχι εξίσου εύηχο και καλαίσθητο, όνομα Κατσουλέικα (στην ντοπιολαλιά κατσούλα λέγεται η γάτα).

Η εν λόγω απόφαση αιρετού οργάνου εν μέσω της σοβούσας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθίσταται τραγική, αφού θα έπρεπε κυρίως να ασχολείται με ζητήματα και δράσεις που θα απάλυναν τις συνέπειες της κρίσης στους δημότες. Σε άλλες εποχές, θα μπορούσε αβίαστα να χαρακτηριστεί ως κωμική και παρακμιακή.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε το τοπικό συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα και να συνταχθεί, όπως έχει υποχρέωση και οφείλει, με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων. Κανείς δε δικαιούται να μας αλλάξει ταυτότητα.

Ο μεγάλος έλληνας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης γράφει: «… τόπος δεν είναι κάποιο σύνολο γης, φυτών και σπιτιών, είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη» και η ψυχή των κατοίκων του χωριού σας φωνάζει: «το χωριό μας έχει όνομα, λέγεται Ανθοχώρι».

(60 ονόματα και οι υπογραφές τους)”.