Ανακοίνωση της τομεακής επιτροπής του ΚΚΕ για το θάνατο του Ζαχαρία Οικονομάκη

Ανακοίνωση για το θάνατο του Ζαχαρία Οικονομάκη εξέδωσε η τομεακή επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ. Σε αυτήν αναφέρει: “Σκεπασμένος με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, έχοντας δίπλα την οικογένεια του, συντρόφους και συναγωνιστές από τη Λακωνία και από την Αμφιλοχία, με τους οποίους πάλεψε μέσα από τις γραμμές του τιμημένου ΚΚΕ, δεκαετίες τώρα, κηδεύτηκε την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019 στο νεκροταφείο της Βορδώνιας Λακωνίας, του χωριού όπου γεννήθηκε, ο σύντροφος Ζαχαρίας Οικονομάκης, που έφυγε πρόσφατα στα 89 του χρόνια.

Εκ μέρους της τομεακής επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ αποχαιρέτησε το σύντροφο ο Δημήτρης Μαστρογιαννόπουλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν οι σύντροφοι του από την κομματική οργάνωση Αμφιλοχίας.

Τιμητική φρουρά στη σορό του στάθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ -με επικεφαλής τον γραμματέα της τομεακής επιτροπής Λακωνίας και μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου Βασίλη Βρουλίτη- και συντρόφοι του της τομεακής επιτροπής Λακωνίας και της κομματικής οργάνωσης Αμφιλοχίας. Στην εξόδιο τελετή παραβρέθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπάρτης της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Καλομοίρης και Αλέκος Βουνάσης.

Ο θάνατος του συντρόφου είναι μεγάλη απώλεια για το κόμμα. Άφησε όμως παρακαταθήκη στους συντρόφους του τη μαχητικότητα και την πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού στα οποία τόσο πίστευε.

Σε κρίσιμες για το κόμμα στιγμές και ιδιαίτερα στην εσωκομματική κρίση στα χρόνια 1989-1991, ο σύντροφος Ζαχαρίας Οικονομάκης στάθηκε αταλάντευτος υπερασπίζοντας το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του κόμματος, τις μαρξιστικές λενινιστικές αρχές. Ήταν παράδειγμα για τους νεότερους, καθώς στάθηκε απέναντι σε κείνους που προωθούσαν τη διάλυση του κόμματος.

Αποτελεί για τους νέους κομμουνιστές ζωντανό παράδειγμα για την καθημερινή δράση τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της ειρήνης και του σοσιαλισμού. Η μεγάλη προσφορά του Ζαχαρία Οικονομάκη στο κόμμα μας, στις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπαιδαγωγεί σήμερα τους νέους κομμουνιστές να κερδίζουν και να υπερασπίζονται τον τίτλο του μέλους του τιμημένου κόμματός μας.

Ο σύντροφος Ζαχαρίας Οικονομάκης γεννήθηκε το 1930 στη Βορδώνια Λακωνίας. Καταγόταν από φτωχή πολυμελή αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια που αρκετά μέλη της αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Αγωνιστής του ταξικού εργατικού κινήματος τόσο στην Αυστραλία που δούλεψε 22 ολόκληρα χρόνια όσο και στην Ελλάδα από το 1977 μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Μέχρι τελευταία έδινε το παρόν στους αγώνες του κόμματος και του ΠΑΜΕ, υπόδειγμα σεμνότητας και ανιδιοτελούς προσφοράς κομμουνιστή”.