Ανακύκλωση: Στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά ο Δήμος Σπάρτης

Στον απολογισμό του συστήματος ανακύκλωσης που εφαρμόζει τα δυόμισι περίπου τελευταία χρόνια προχώρησε ο δήμος Σπάρτης, σε σχετική ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στην πλατεία της λαϊκής αγοράς. Μίλησαν ο δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης, ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Μιχάλης Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δημήτρης Πολιτόπουλος και ο πρώην δήμαρχος και νυν πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Βασίλης Γεωργιάδης.

Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία

Όπως επισημάνθηκε από πλευράς δήμου, το σύστημα διαλογής στην πηγή με έξι ρεύματα ανακύκλωσης ήταν το πλέον ενδεδειγμένο, τόσο ως προς την επίτευξη ποσοτικών στόχων όσο και γιατί ενεργοποιεί τον πολίτη. Σε ό,τι αφορά στην αποδοτικότητά του, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι από τους 1.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών το 2014, φθάσαμε σήμερα στον υπερδιπλασιασμό τους και μάλιστα με αυξητική τάση. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 61 κιλά ανακυκλώσιμων, γεγονός που κατατάσσει τον δήμο Σπάρτης στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά. Σημαντικό είναι επίσης ότι το λάθος κατά τη διαλογή στην πηγή ανέρχεται μόλις στο 1 με 2%, δηλαδή οι πολίτες (στο 30% περίπου του δήμου όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα) “τρέχουν” σωστά την ανακύκλωση.

Εν αναμονή της υπογραφής ΣΔΙΤ

Οι ομιλητές σχολίασαν πάντως την αντίφαση ανάμεσα στον τοπικό στόχο για ολοένα αυξανόμενη ανακύκλωση και στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων που σε περιφερειακό επίπεδο αποφασίστηκε πως θα πρέπει να παραδίδεται στην εταιρεία η οποία θα αναλάβει σύντομα τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου αναμένεται να υπογραφεί στις 14/6. Πρακτικά, στην καθημερινότητα του δημότη δεν θα αλλάξει κάτι, θα πετά και θα ανακυκλώνει τα σκουπίδια όπως το κάνει σήμερα. Σημαντικό είναι όμως να ειπωθεί ότι, με βάση την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 6.000 – 7.000 τόνων που υπολογίζονται ετησίως για το δήμο Σπάρτης, θα υπάρξει ένα κόστος της τάξεως των 600.000 με 700.000 ευρώ. Αναμένεται λοιπόν αύξηση των δημοτικών τελών, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί αναλογιστικά από τον ΦΟΔΣΑ.

Ο κ. Βαλιώτης επέμεινε πάντως πως όσο θα αυξάνεται η ανακύκλωση (με την επέκταση του τρέχοντος συστήματος σε όλο το εύρος του δήμου) τόσο λιγότερο θα επιβαρύνεται ο πολίτης. Γι’ αυτό και στο προσεχές διάστημα ο δήμος πρόκειται να διακηρύξει διαγωνισμό για χώρο σταθμού μεταφόρτωσης, ενώ έχει εκδηλώσει και την πρόθεση κατασκευής δικού του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), προοπτική που θα μείωνε ακόμη περισσότερο το κόστος διαχείρισης.