“Αναλγησία προς τους πολίτες οι αυξήσεις της ΔΕΥΑΣ”

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σπάρτης απέστειλε ο Σωτήρης Ροϊνός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ:

 “Αγαπητέ πρόεδρε,

Όπως και σου τις έχω γνωστοποιήσει στις δια ζώσης συναντήσεις μας, καθώς και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, της 12ης Μαΐου 2020, οι θέσεις μου κινούνται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και δομικών παρεμβάσεων σ’ αυτή την ζωτικής σημασίας για τους πολίτες επιχείρηση. Βεβαιότητα, και η αναγκαιότητα επανεκτίμησης της τιμολογιακής πολιτικής -με κύριους παραμέτρους την ισονομία, τη δίκαια κατανομή, την βιωσιμότητα της επιχείρησης, κλπ- θα πρέπει να περιλαμβάνεται σ’ αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τη σκέψη και άποψή μου.

Πλην όμως πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συγκεκριμένη περίοδος που η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, λόγω του κορωναϊού, αντιμετωπίζουμε μια πολύπλευρη -κυρίως οικονομική- κρίση δεν μας επιτρέπει να λάβουμε μια απόφαση που θα επιβαρύνει στο παραμικρό τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία σε κάθε έκφανση και φορέα της (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ), οι πάροχοι ενέργειας (ΔΕΗ, λοιποί ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κλπ) προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους πολίτες, είτε παγώνοντας οφειλές, είτε μειώνοντας ή καταργώντας πάγια, κλπ· όμως, σε κάθε περίπτωση αναβάλουν οποιαδήποτε σκέψη και πρόθεση είχαν και δεν προβαίνουν σε ουδεμία αύξηση που θα επιβαρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Αναλογιστείτε, ότι σκέψη της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό, ενδεχομένως και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας· φυσικά όμως, προς όφελος των πολιτών-καταναλωτών που θα είναι οι τελικοί ωφελημένοι μιας τέτοιας μείωσης.

Όπως αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ πρόεδρε, η σκέψη μου εστιάζεται στο ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν αποτελεί το κατάλληλο time, για λήψη και υλοποίηση απόφασης για οποιαδήποτε αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ. Είναι ανεπίκαιρο, άκομψο και επίτρεψέ μου να πω ότι μια τέτοια απόφαση, αυτή την περίοδο, ενδεχομένως να αποπνέει και μια ένδειξη αναλγησίας και ασέβειας προς τους πολίτες.

Αυτά ανέπτυξα και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ την 12η Μαΐου 2020, όπου και ετέθη από εμένα θέμα αναβολής της συζήτησης και λήψης απόφασης επί του θέματος, και συζήτησής του σε μεταγενέστερο χρόνο που η χώρα, η κοινωνία και η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επιστρέψει -με ένα μίνιμουμ ασφάλειας- στην κανονικότητα. Μ’ αυτό το σκεπτικό και την πρότασή μου, η οποία ετέθη σε ψηφοφορία, συμφώνησαν έξι Μέλη, η πλειοψηφία των συναδέλφων διοικητικών συμβούλων.

Πάραυτα, εχθές το απόγευμα έλαβα στο e-mail μου (όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του ΔΣ) μια πρόσκλησή σας για εκ νέου -δια περιφοράς (;) αυτή τη φορά- συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020, όπου ως πρώτο θέμα είναι η συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική, επί νέου σχεδίου-μελέτης (και εισήγησης), όπου την ευθύνη εκπόνησης έχει αυτή τη φορά η υπηρεσία της επιχείρησης.

Αναλογίζομαι:

1) είναι ορθό και συμβατό με την ισχύουσα απόφασή μας, δηλαδή για όσο διάστημα θα διαρκεί η κρίση και η αβεβαιότητα να αναβληθεί η συζήτηση για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, εμείς να καλούμαστε, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, να λάβουμε απόφαση για το ίδιο θέμα και προς την κατεύθυνση της επιβάρυνσης των συμπολιτών μας;

2) Είναι ορθό, ηθικό, συνάδει με τα χρηστά ήθη, ενώ η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε -με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες των διατάξεων αποστάσεις- με τη φυσική παρουσία των συμβούλων, στο χώρο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, για τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18ης Μαΐου 2020 έχει επιλεγεί αυτή να πραγματοποιηθεί δια περιφοράς, δηλαδή χωρίς ενημέρωση, διάλογο, αντίλογο; Αλήθεια, ποιος ο λόγος δεν επιλέχθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 18ης Μαΐου 2020 να πραγματοποιηθεί -όπως και αυτή της 12ης Μαΐου- δια ζώσης, με την παρουσία των συμβούλων, ή, αν κάποιοι συνάδελφοι σύμβουλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή διατηρούν φόβο για την δια ζώσης συνεδρίαση δεν επιλέχθηκε τουλάχιστον η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη;”.

Θέλουν να οδηγήσουν την ΔΕΥΑΣ στους ιδιώτες

Σε επιστολή που απέστελλε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος κ. Πατσιλιβάς απαντά τα εξής:

 “Οι διαχειριστές της διοίκησης της ΔΕΥΑΣ από το 2010 έως το 2020, επιχειρούν να ανατρέψουν το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΥΑΣ από την σημερινή διοίκηση και δημαρχία Πέτρου Δούκα.

Με δεδομένη την αδυναμία της κρατικής οικονομίας και του δήμου, να στηρίξουν οικονομικά την ΔΕΥΑΣ, το νερό από αγαθό κοινωνικής προσφοράς σε κόστος χαμηλότερο του κόστους παραγωγής κατά 30%, θα το οδηγήσουν στους επιχειρηματίες ιδιώτες που η διάθεσή του όχι μόνον δεν θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά θα καταστήσουν το νερό είδος πολυτελείας.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ και οι διοίκησή της επιθυμούν και παλεύουν για να παραμείνει η ΔΕΥΑΣ , τα αγαθά της και οι υπηρεσίες της μη κερδοσκοπικοί προορισμοί.

Καλούμε τους συνδημότες να συστρατευθούν μαζί μας για να αποτρέψουμε το διαφαινόμενο έγκλημα εναντίον της ΔΕΥΑΣ και των λαϊκών συμφερόντων σε αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο.

Εμείς (εργαζόμενοι και διοίκηση) προτείνουμε λύσεις κοστολογημένες βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΣ.

Κάποιοι άλλοι, όχι μόνον δεν προτείνουν κοστολογημένη πρόταση, αλλά αποκρύπτοντας την αλήθεια για την οικονομική εικόνα της ΔΕΥΑΣ τόσα χρόνια παραπληροφορούν τους δημότες για τον κίνδυνο που διατρέχει η ΔΕΥΑΣ.

Ο κ. Ροινός τι προτείνει; Τίποτα

Ποιος τελικά υπηρετεί το συνολικό κοινωνικό συμφέρον και ειδικά το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων;

Σήμερα 18 Μαίου 2020 καλούνται τα έντεκα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ να ψηφίσουν το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΥΑΣ που έχει ένα μείγμα πρωτοβουλιών τιμολογιακής πολιτικής, οργανωτικής και λειτουργικής ανασυγκρότησης, που προστατεύει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε ένα πλαίσιο σεβασμού και δικαιοσύνης προς τους δημότες”.