Το ΔΣ του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας έχει στείλει επανειλημμένως επιστολές προς τους δήμους της Λακωνίας με αίτημα να συνεδριάσουν τα δημοτικά τους συμβούλια, παρουσία όλων των προϊσταμένων των υπηρεσιών, ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ΑμεΑ, να δοθούν επιτόπου απαντήσεις και να ληφθούν αποφάσεις.
Το σχετικό αίτημα είχε σταλεί για πρώτη φορά την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Έως τώρα, σε αυτή την πρόταση έχει ανταποκριθεί μόνο ο δήμος Σπάρτης, με τον οποίο υπάρχει διαρκής επικοινωνία για την επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν τα ΑμεΑ. Αναμένονται λοιπόν ανάλογες ενέργειες και από τους υπόλοιπους δήμους του νομού.
Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι και αυτό της απαλλαγής των ΑμεΑ από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης. Υπάρχει άλλωστε παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία με πρόσφατη επιστολή προς όλους τους δήμους της χώρας προτείνει την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία άνω του 67% από τα δημοτικά τέλη. “Επισημαίνουμε”, διευκρινίζει ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας Τάκης Αλεξανδράκης, “ότι δεν πρέπει το κόστος της απαλλαγής των ΑμεΑ να επιβαρύνει τους λογαριασμούς των υπολοίπων δημοτών, αλλά πρέπει να αναζητηθούν κονδύλια από άλλους κωδικούς”.