Τη «χρυσή τομή» προσπαθεί να εφαρμόσει η δημοτική αρχή, ύστερα και από τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου απέναντι στο μέτρο. Έτσι, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ανακοινώθηκε πως σήμερα Τρίτη και για τις επόμενες ημέρες αίρεται η πεζοδρόμηση (για τις λεπτομέρειες θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση σήμερα).
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης παρέστη στο συμβούλιο εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Γεωργανέ και τον πληρεξούσιο δικηγόρο κ. Νίκο Αλεξανδρόπουλο. Ο κ. Γεωργανές μετέφερε την αγανάκτηση των καταστηματαρχών οι οποίοι θεωρούν πως ο δήμος Σπάρτης στέκεται απέναντί τους, αγνοώντας, όπως είπε, τη λειτουργία της τοπικής αγοράς την εορταστική αυτή περίοδο και λαμβάνοντας μονομερείς αποφάσεις. Ως επιχειρήματα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επικαλέστηκε το «κλείσιμο» της βόρειας και νότιας εισόδου της πόλης και την ταλαιπωρία των κατοίκων αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών των εορτών, που συνηθίζουν ολιγόωρες στάσεις στη Σπάρτη. Επιπλέον ο κ. Γεωργανές σημείωσε πως η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται πλέον σε οδούς με μικρότερο πεζοδρόμιο, όπως η Γκορτσολόγου ή η Βρασίδου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται -όπως εκτίμησε- τόσο οι οδηγοί όσο και οι πεζοί. Έθεσε επίσης το ζήτημα της έλλειψης ικανού αριθμού θέσεων πάρκινγκ, ενώ δήλωσε σύμφωνος εν γένει με το μέτρο της πεζοδρόμησης, αλλά υπό προϋποθέσεις και εφόσον προηγηθεί διαβούλευση. Ζήτησε λοιπόν για τις ημέρες που απομένουν έως το τέλος του έτους να ανοίξει ο δρόμος, «ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κυκλοφορήσει στην πόλη και τα καταστήματα να βγάλουν τα έξοδά τους».
Ο δικηγόρος κ. Αλεξανδρόπουλος υπερθεμάτισε στην επιχειρηματολογία του κ. Γεωργανέ, συμπληρώνοντας πως δεν συντρέχουν έκτακτες ανάγκες και καταστάσεις που θα δικαιολογούσαν την εφαρμογή του μέτρου την περίοδο που διανύουμε.
Η απάντηση του δημάρχου ήταν πως από σήμερα Τρίτη και για τις ημέρες των εορτών αναστέλλεται η πεζοδρόμηση, εφόσον έγιναν και οι πρώτες μετρήσεις από τον μελετητή. Επέμεινε πάντως στην αναγκαιότητα πεζοδρομήσεων και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προσώπου της Σπάρτης (με δίκτυο ποδηλατόδρομων κλπ), ώστε τελικά να ωφεληθούν «τόσο οι πολίτες όσο και οι έμποροι, όπως έχει δείξει η εμπειρία σε άλλες πόλεις».
Ο κ. Βαλιώτης αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων στο θέμα της στάθμευσης, τα οποία όπως είπε θα καταδείξει η μελέτη που διεξάγεται, ενώ αρνήθηκε πως εμποδίζεται η είσοδος στη Σπάρτη, καθώς υφίστανται εναλλακτικές δίοδοι. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, «οι συνήθειες μπορούν να αλλάξουν», σύμφωνα και με τον μελετητή. Μάλιστα αποτίμησε ως θετικό τον απόηχο της πεζοδρόμησης μεταξύ των πολιτών και δήλωσε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί τουλάχιστον για ενάμισι μήνα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ως προς τη διαβούλευση, είπε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί.
Αναφορικά με τη μειωμένη εμπορική κίνηση υποστήριξε πως δεν ευθύνεται το διοικητικό αυτό μέτρο της δημοτικής αρχής, ζήτησε συγγνώμη από τους καταστηματάρχες της Παλαιολόγου, σημείωσε ωστόσο πως κάποιοι συνάδελφοί τους σε άλλες οδούς ενδεχομένως και να ωφελήθηκαν.
Η αντιπολίτευση τάχθηκε εν γένει υπέρ της πεζοδρόμησης, με διαφοροποιήσεις ως προς το εύρος και τον χρόνο εφαρμογής της. Ο κ. Αργειτάκος έκρινε πως δεν έπρεπε να γίνει σε εθνικό δρόμο, πως η δημοτική αρχή όφειλε να έχει φέρει πρώτα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και πως το μέτρο επέφερε οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες έπρεπε εξαρχής να ληφθούν υπόψη.
Ο κ. Αλεξάκος ανέφερε πως οι πεζοδρομήσεις αποτελούν αποτελεσματική τακτική σε πανευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο. Ο ίδιος δήλωσε δέκτης και θετικών και αρνητικών σχολίων, ενώ χαιρέτισε την κίνηση Βαλιώτη να εισακούσει τους εμπόρους και να άρει το μέτρο. Προέτρεψε πάντως όλους να αναμείνουν τα αποτελέσματα της μελέτης.
Ο κ. Κουμουνδούρος απέδωσε το πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι στην πεζοδρόμηση αλλά στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, υπογραμμίζοντας παράλληλα το δικαίωμα των πολιτών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης. Εξάλλου, όπως εκτίμησε, «σε ένα πεζοδρομημένο κέντρο, οι πολίτες θα έρθουν να ψωνίσουν περισσότερες φορές».
Στη βάση της μειωμένης αγοραστικής δύναμης έθεσε το ζήτημα και ο κ. Λεβεντάκης, ο οποίος πάντως ανέφερε πως για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί σημεία στάθμευσης στις εισόδους της πόλης.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων, για το ζήτημα τοποθετήθηκε μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων. Κοινή συνισταμένη των απόψεων, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, ήταν πως η πεζοδρόμηση εξυπηρετεί την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και του τουριστικού προϊόντος της Σπάρτης. Εντούτοις, από όλους αναγνωρίστηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη εκτενούς διαβούλευσης πριν την οριστική εφαρμογή του μέτρου.