Αναστασάκος: “Η υποστελέχωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών στους δήμους οδηγεί σε ιδιωτικοποίησεις”

nero

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης η έμμεσης ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, πρότεινε μέσω του συμβούλου της Δημήτρη Αναστασάκου η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/2.

Αφορμή για την παραπάνω πρόταση στάθηκε το έκτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την έγκριση απόφασης του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ανατολικής Μάνης (ΔΕΥΑΑΜ), περί τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) της επιχείρησης. Σύμφωνα με το νέο ΟΕΥ δημιουργούνται οκτώ οργανικές θέσεις, κυρίως διοικητικού προσωπικού, χωρίς όμως να προβλέπεται καμία προσθήκη θέσεων εργατοτεχνικού προσωπικού (υδραυλικοί, εργάτες κλπ).

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασάκος “σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της ανέρχεται στους δέκα επτά. Λόγω αυτής της έλλειψης σε προσωπικό η ΔΕΥΑΑΜ «αναγκάζεται» σήμερα να αναθέτει ένα μεγάλο μέρος υπηρεσιών σε «εξωτερικούς συνεργάτες» με αποτέλεσμα πολλαπλάσιο κόστος το οποίο, μέσω της ανταπόδοσης, μετακυλίεται στους δημότες. Φυσικά αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει να υπάρχει αφού και στον νέο ΟΕΥ, που ήρθε προς έγκριση, δεν προβλέπεται καμία θέση εργατοτεχνικού προσωπικού”.

“Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση βαραίνουν τη δημοτική αρχή, η οποία εδώ και χρόνια δεν έκανε τίποτα για την λύση του προβλήματος. Αντίθετα με την αδράνεια της αυτή ακολουθεί και εξυπηρετεί πιστά τις πολιτικές, που αφορούν αυτές τις υπηρεσίες των δήμων, όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο κ. Αναστασάκος και συμπλήρωσε πως “είναι οι πολιτικές για τις οποίες, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιούμε και καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια. Είναι η πολιτική της εσκεμμένης και μεθοδευμένης απαξίωσης και υποστελέχωσης όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών στους δήμους (ύδρευση, σκουπίδια κ.ά.) που εντατικοποιεί τη δουλειά των εργαζομένων σε αυτές και που αντικειμενικό σκοπό έχει το πέρασμά τους στα χέρια ιδιωτών”.

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσε τον δήμο να αναδείξει αυτά τα προβλήματα, να μπει μπροστά και να ηγηθεί του αγώνα για την άμεση ενίσχυση της ΔΕΥΑΑΜ με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, καθώς και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της αυτόνομη και ανεξάρτητη από την “ανάγκη” παραχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Τέλος, ζήτησε από τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΑΜ τα λαϊκά στρώματα και τους μαζικούς φορείς του δήμου να είναι σε ετοιμότητα, να αντιπαλέψουν και να αποτρέψουν τους όποιους σχεδιασμούς υπάρχουν για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου.