Αναστηλώνεται ο φάρος της Μονεμβασίας

faros Monemvasias

faros Monemvasias

Πρόκειται για να ξεχωριστό μνημείο που κατασκευάστηκε το 1896 έξω από τα τείχη του Κάστρου και του οποίου ένα μεγάλο μέρος έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικός. Το ύψος του πύργου του είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος 17μ.

Σε λίγες ημέρες θα εγκατασταθεί η εργοληπτική κοινοπραξία η οποία ανέλαβε τη στερέωση και αποκατάσταση του διατηρητέου φάρου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 2 Οκτωβρίου μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της μειοδότριας εργοληπτικής επιχείρησης Κ/Ξ Ι. Λαγάκης – Κ. Αναγνωστόπουλος. Μεταξύ άλλων στη μελέτη προβλέπονται εργασίες για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης-αποχέτευσης του φάρου, τοποθέτηση μικρής αυτόνομης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, απομάκρυνση μεταγενέστερων προβληματικών επεμβάσεων στα νεότερα κτίρια και δαπεδόστρωση του περιβάλλοντος χώρου.

Εξάλλου, για την καλύτερη ανάδειξη της διαδρομής πρόσβασης στο φάρο θα υπάρξει συνεργασία με την Ε΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.