“Αναφορά στον Γκρέκο” με τον Τάκη Χρυσικάκο στο πνευματικό κέντρο Σκάλας

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή.

Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν ή που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».

Ν. Καζαντζάκης


Η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του και συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του: τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Η παράσταση για τέταρτη χρονιά ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πανεπιστήμια και πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου και ώρα 8.00′ μμ παρουσιάζεται στο πνευματικό κέντρο της Σκάλας με ελεύθερη είσοδο.


Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία – εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος

Συνεργάτις – σκηνοθέτις: Εμμανουέλα Αλεξίου

Επιλογές τραγουδιών: Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης

Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης


Στους χορηγούς επικοινωνίας συγκαταλέγεται και το laconialive.gr.