Αναφορά στο ΥΠΕΞ για τα χημικά της Συρίας

ximika

ximika

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανάσιος Πετράκος κατάθεσε ως αναφορά προς το υπουργείο Εξωτερικών το ψήφισμα του δήμου Πύλου-Νέστορος με το οποίο αντιτίθεται στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

“Η ανησυχία σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο είναι μεγάλη, αφού ένα ατύχημα κατά τη διαδικασία καταστροφής των χημικών θα είχε ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Όλες οι τοπικές κοινωνίες της νότιας Πελοποννήσου έχουν εναντιωθεί στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Πολλοί δήμοι της νότιας Πελοποννήσου, όπως ο δήμος Τριφυλίας, ο δήμος Πύλου-Νέστορος αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν εκδώσει αποφάσεις ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο”, επισημαίνεται στην αναφορά.

Ο μεσσήνιος βουλευτής καταθέτει το ψήφισμα καλώντας το υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει άμεσα η καταστροφή των χημικών, η οποία υπογραμμίζει πως “δεν πρέπει να γίνει εν πλω, με μια μέθοδο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αλλά στη στεριά και από τις χώρες που κατασκεύασαν τα χημικά όπλα και είχαν μεγάλα οικονομικά οφέλη”.

Υπενθυμίζεται πως και ο δήμος Σπάρτης έχει ταχθεί εναντίον της υδρόλυσης του χημικού οπλοστασίου στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

Το ψήφισμα του Δήμου Πύλου-Νέστορος

Αριθμ. Απόφασης 106/24-6-2014

Ομόφωνο ψήφισμα κατά της ρύπανσης της Μεσογείου από τα χημικά πολεμικά απόβλητα της Συρίας, που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πύλου-Νέστορος, στην 8η συνεδρίαση, της 24ης Ιουνίου 2014

Η “εξουδετέρωση” των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων.

Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ακτές της νότιας Πελοποννήσου γενικότερα), με επιπτώσεις στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις οικονομίες των περιοχών αυτών (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Όπως επισημαίνουν καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και πολυτεχνείων, “ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του”.

Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, εθνικού ή διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για μία τόσο σοβαρή απόφαση που θα πλήξει την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με αριθμό διερχόμενων πλοίων θαλάσσια περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.

Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες-παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

Όχι τα δικά τους χημικά στη δική μας θάλασσα!