Αναφορές στα βυζαντινά μνημεία με αφορμή την επέτειο του Παλαιομονάστηρου

Με την ημερίδα «Περιδιαβαίνοντας τα βυζαντινά μνημεία του δήμου Ευρώτα», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο πνευματικό κέντρο Σκάλας με τη συνεργασία του οικείου δήμου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και της κ. Αθανασίας Αντωνίου, ολοκληρώθηκαν επιτυχημένα οι εκδηλώσεις για την 193η επέτειο του Παλαιομονάστηρου Βρονταμά.

Κεντρική εισηγήτρια στην ημερίδα ήταν η επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεώνη Κολλυροπούλου, ενώ επίτιμος καλεσμένος ήταν ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Χρήστος Σταυράκος, ο οποίος παρουσίασε στους ακροατές ένα μοναδικό μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, τον ναό του Αγίου Κουρνάτου στη Μυρτιά, η οποία είναι και ο τόπος καταγωγής του. Επίσης τη θεματική της ημερίδας ανέπτυξαν οι κ.κ. Άννα Λαμπροπούλου (διευθύντρια στο τμήμα Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), Ευαγγελία Πάντου, Δανάη Χαραλάμπους, Κωνσταντίνα Ντουβή και Παναγιώτης Περδικούλιας (αρχαιολόγοι της ΕΦΑΛΑΚ).

Κατά γενική ομολογία οι παρευρεθέντες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες της ημερίδας και αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ανάδειξης και προβολής των μνημείων του τόπου.

Μία ημέρα πριν, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα θυσίας των βρονταμιτών, τελέστηκε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ενδόξων νεκρών στο Παλαιομονάστηρο. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Σωτηράκος.