Αναφορές Τζανετέα στα έργα και τις νέες προοπτικές

Texnikes Ypiresies

Συνεργασία με τους τεχνικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων είχε η αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα, η οποία εν συνεχεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι “η Λακωνία σήμερα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο”.

Η κ. Τζανετέα ενημέρωσε ότι στο νομό εκτελούνται έργα άνω των 60.000.000 ευρώ. Αναλυτικά ανέφερε πως ο δρόμος Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας (προϋπολογισμού 12,4 εκ. ευρώ), ο δρόμος Μονεμβάσια – Νεάπολη (14,6 εκ. ευρώ) και το λιμάνι Γυθείου (22,2 εκ. ευρώ) είναι υπό κατασκευή, ενώ τα δύο αλιευτικά καταφύγια της Γλυκόβρυσης και των Βελανιδίων ολοκληρώνονται και του Αγίου Νικολάου οδεύει προς ολοκλήρωση. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης (6,9 εκ. ευρώ), όπως και η στατική ενίσχυση και αποκατάσταση του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης (1,4 εκ.) ευρώ. Ο επαρχιακός δρόμος Σπάρτη – Σκούρα – Γεράκι και η κατασκευή νοσηλευτικής μονάδας 19 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, καθώς και η αντιπλημμυρική προστασία ποταμού Ευρώτα, συνολικού προϋπολογισμού 18,3 εκ. ευρώ, δημοπρατήθηκαν και σε λίγες εβδομάδες θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσουν. Δημοπρατήθηκε επίσης η σωστική ανασκαφική έρευνα του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης. Για τη νέα είσοδο της Σπάρτης από την οδό Λυκούργου ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και η αδειοδότησή της, και σύντομα θα δημοπρατηθεί. Επιπλέον, εκτελείται πλήθος μικρότερων έργων αποκατάστασης και συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, αλλά και δημοτικών δρόμων σε συνεργασία με τους δήμους της Λακωνίας

“Ολοκληρώσαμε και εγκρίναμε τη μελέτη της μαρίνας του Γυθείου, ενώ ταυτόχρονα μελετούμε για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο σημαντικά έργα, όπως η σύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου – Σπάρτης με την υπάρχουσα εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης με παράλληλη εξυπηρέτηση των παρακείμενων οικισμών, η σύνδεση του Αγίου Βασιλείου με το νέο λιμάνι Γυθείου μέσω Μαυροβουνίου, η βελτίωση του δρόμου Μονεμβάσια – Άγιος Φωκάς, η παράκαμψη Ασωπού – Παπαδιανίκων και βελτίωση του δρόμου μέχρι την Ελίκα, η ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου Νεάπολη – Παλαιόκαστρο, η κατασκευή ΜΑΦ & ΨΤΑΦ στο Νοσοκομείο Σπάρτης, η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Αρεόπολη, Μολάους, Νεάπολη και Βλαχιώτη, η ανακατασκευή των ορειβατικών καταφυγίων Πάρνωνα και Ταϋγέτου, η εκτίμηση των επιπτώσεων στον κόλπο Βατίκων από την αγκυροβολία των δεξαμενόπλοιων, ο φωτισμός του Κάστρου της Μονεμβάσιας, η αναβάθμιση του Γηροκομείου Σπάρτης και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, όπως του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος”, σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς και οι μελέτες που εκτελούνται από άλλους φορείς και αφορούν τη Λακωνία και για τις οποίες, όπως ειπώθηκε, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση τόσο από την ίδια την αντιπεριφερειάρχη όσο και από τις τεχνικές υπηρεσίες, οι οποίες παρεμβαίνουν με την εμπειρία τους στα θέματα που αφορούν την περιοχή μας. “Για το φράγμα της Κελεφίνας η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης τελειώνει μέσα στο Μάιο του 2014 οπότε θα υπάρξει πολύ σύντομα μια ολοκληρωμένη μελέτη, το ίδιο και ο δρόμος από το Πυρί μέχρι το Γύθειο, του οποίου η περιβαλλοντική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια και αναμένεται η επόμενη Προγραμματική Περίοδος για ένταξη του έργου για χρηματοδότηση. Επίσης στον άξονα Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο η παράκαμψη της Σπάρτης (Σκούρα – Πυρί), προϋπολογισμού 21,4 εκ. ευρώ, που είχε μείνει ημιτελής από το Γ΄ ΚΠΣ, δημοπρατήθηκε. Πολύ σύντομα τα έργα θα ξεκινήσουν”, δήλωσε η κ. Τζανετέα.

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών για την προσπάθεια που καταβάλλουν και την αποτελεσματικότητά τους, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή της σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν.