Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στη Λακωνία ενόψει Πάσχα

Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 που παρατηρείται τελευταία στο νομό μας ενισχύει τον φόβο και το άγχος των πολιτών εν όψει και των εορτών του Πάσχα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα υγείας – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας. Όπως υποστηρίζει, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς είμαστε στην κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος, στην δυσκολότερη φάση της πανδημίας από την έναρξή της και η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τη σημασία της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον ασκούν κριτική στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες του νομού τους οποίους κατηγορούν ότι προσπαθούν “με σπασμωδικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα” να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Όπως λένε “αντί για επαναλαμβανόμενα στοχευμένα προληπτικά tests σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χώρους εργασίας επιδίδονται σε κατόπιν εορτής ιχνηλάτηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπου κυρίως προσέρχονται πολίτες που μάλλον τηρούν τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής”.

Ακόμη αναφέρουν πως οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό σε ένα νομό ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω γήρανσης του πληθυσμού ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσηλευτικών μονάδων Λακωνίας και των δομών ΠΦΥ βρίσκονται στα όρια τους με τις συνεχείς βάρδιες και τον φόρτο εργασίας.

“Υπάρχει επίσης σοβαρό θέμα παρακολούθησης των κατ’ οίκον ασθενών που μόνοι τους ανησυχούν και αγχώνονται για την έκβαση της νόσου των. Οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ακόμα και σε κύριες ειδικότητες που αφορούν την πανδημία, όπως οι πνευμονολόγοι, επιτείνουν το πρόβλημα όσο αυξάνονται οι ασθενείς και πιέζεται το ήδη επιβαρυμένο δυναμικό των δομών”, γράφει η ανακοίνωση.

“Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για ακόμα μια φορά, καλούμε τους υπεύθυνους φορείς του νομού να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Να πάρουν μέτρα για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και να ληφθεί μέριμνα για εμβολιασμό των κατάκοιτων και ανήμπορων συμπολιτών μας στον χώρο τους. Να προτάξουν την ανίχνευση των κρουσμάτων μέσω στοχευμένων, προγραμματισμένων, επαναλαμβανόμενων tests από τον ΕΟΔΥ στις ύποπτες για κρούσματα δομές, κοινωνικές ομάδες και χώρους εργασίας με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των κρουσμάτων και τον περιορισμό της νόσου.

Να ενισχυθούν άμεσα οι νοσηλευτικές μονάδες υγείας σε Σπάρτη και Μολάους και οι δομές ΠΦΥ με γιατρούς και νοσηλευτές και κυρίως με ειδικότητες που λείπουν ενώ είναι κομβικού χαρακτήρα, όπως οι πνευμονολόγοι.

Αυτή την στιγμή κάθε εφησυχασμός και ολιγωρία είναι ανεπίτρεπτη και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον νομό μας”, καταλήγουν.