Λακωνία: Ανησυχία για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες

elta

elta

Απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα και τις ανησυχίες που προκαλούν οι μετατροπές του λειτουργικού σχήματος του ταχυδρομικού δικτύου στη Λακωνία ζητά η λάκαινα βουλευτής κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής, έχουν ήδη εκδοθεί οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς ιδιώτες για τη λειτουργία αστικού και περιφερειακού ταχυδρομικού πρακτορείου στο Γύθειο και στο Ξηροκάμπι αντίστοιχα, καταργούμενων προφανώς των εκεί καταστημάτων ΕΛΤΑ.

Η κατάργηση, όμως, καταστημάτων ΕΛΤΑ και η μετατροπή τους σε ταχυδρομικά πρακτορεία έχει σε πολλές περιπτώσεις αποδειχθεί προβληματική και δυσλειτουργική: αδυναμία καθημερινών κατ’ οίκον διανομών ή πληρωμών ταχυδρομικών επιταγών και συντάξεων, εκπρόθεσμες καταβολές λογαριασμών ΔΕΚΟ (κυρίως σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές, παρότι έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα στα ταχυδρομικά πρακτορεία), αλλά και φαινόμενα απώλειας αλληλογραφίας ή και παραβίασης -εξ αμελείας κυρίως- του απορρήτου της επικοινωνίας.

Επιπλέον, παρουσιάζεται συχνά το πρόβλημα να λήγει η σύμβαση του ταχυδρομικού πράκτορα, χωρίς να έχει υπογραφεί νέα, με αποτέλεσμα να παραμένουν περιοχές, για σημαντικό χρονικό διάστημα, χωρίς ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Όπως τονίζει η βουλευτής, οι μεταρρυθμίσεις, για να υπηρετούν το σκοπό τους και για να έχουν τη συναίνεση των πολιτών, θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών με τρόπο σύγχρονο, απλό και αποτελεσματικό. Όταν, όμως, μετακυλύουν τις επιπτώσεις στους πολίτες, τότε έχουν αποτύχει στο στόχο τους.

Οι αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Λακωνία έχουν προκαλέσει ήδη -και συνεχίζουν να προκαλούν- διαμαρτυρίες και αντιδράσεις. Ενδεικτικά και μόνο, το ταχυδρομικό κατάστημα Βλαχιώτη έχει ήδη αντικατασταθεί από πρακτορείο, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάργηση και του ταχυδρομικού καταστήματος Καστορείου, θέμα για το οποίο η βουλευτής έχει ήδη καταθέσει αναφορά στη βουλή, με αφορμή την επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καστορείου “Ο Κάστωρ”, την απάντηση της οποίας αναμένει από τον αρμόδιο υπουργό.

Σημειωτέον ότι η απόφαση για λειτουργία νέου περιφερειακού πρακτορείου στον Άγιο Νικόλαο, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα ώστε να αντιμετωπιστεί η ελλιπέστατη παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών στο δήμο Ανατολικής Μάνης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εξισορροπεί την κατάσταση.

Πρόκειται για θετική απόφαση, που συμβάλλει στην ανάπτυξη του δικτύου στο νομό, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα αναλογικής εφαρμογής σε όλες τις περιοχές της Λακωνίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη επέκταση του λακωνικού ταχυδρομικού δικτύου.

Η κ. Πατριανάκου υπογραμμίζει ότι όταν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για την ποιότητα και επάρκεια των ταχυδρομικών υπηρεσιών, όπως εν προκειμένω στη Λακωνία, τότε υπάρχει επιτακτική ανάγκη να απαντηθούν αρμοδίως και στο σύνολό τους οι δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων του νομού, όπως αποτυπώνονται στα ειδικότερα ερωτήματα που θέτει στην κοινοβουλευτική της παρέμβαση. Επίσης, ζητά να ανακληθούν οι αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των ταχυδρομικών καταστημάτων στο Γύθειο και στο Ξηροκάμπι, να διευκρινιστούν οι προθέσεις για το κατάστημα Καστορείου και να ακυρωθεί οποιαδήποτε τυχούσα απόφαση περί κατάργησής του.