Ανησυχεί για την τιμή του λαδιού το Επιμελητήριο

ladi

ladi

Την ανησυχία του Επιμελητηρίου Λακωνίας και όλης της λακωνικής ελαιοπαραγωγικής κοινότητας εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους έλληνες ευρωβουλευτές η πρόεδρος κ. Βασιλική Δερτιλή.

Αιτία της επιστολής στάθηκε η ενδεχόμενη αύξηση αδασμολόγητων ποσοστώσεων στις εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία. Η πρόταση της ΕΕ, τονίζει η κ. Δερτιλή, δεν λαμβάνει υπόψη της το πόσο σοβαρός θα είναι ο αντίκτυπος για την Ελλάδα και για τις ελαιοπαραγωγικές τοπικές κοινωνίες.

Ήδη οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν με τη σχετική ανακοίνωση και οι επιπτώσεις τόσο για τον ελαιοπαραγωγό όσο και για τον εξαγωγέα ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα επιζήμιες. Αξίζει να αναφερθεί ότι 700.000 οικογένειες στη χώρα έχουν σχέση εισοδήματος με το ελαιόλαδο, ενώ στη Λακωνία 16.000 οικογένειες καλλιεργούν την ελιά.

“Οι παραπάνω αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας και οι επιπτώσεις του μέτρου θα είναι καταστρεπτικές”, προειδοποιεί η πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καλώντας τους αποδέκτες Dertili Vasilikiτης επιστολής να παρέμβουν στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εμπόδιση του μέτρου. “Είναι σίγουρο”, συνεχίζει, “ότι η αύξηση της ποσόστωσης εισαγωγής τυνησιακού ελαιολάδου κατά 35.000 τόνους για δύο έτη (2016-2017) θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Η επικύρωση της πρότασης αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στην τιμή του ελαιολάδου, με την επιπλέον αύξηση της προσφοράς κατά 35.000 τόνους προϊόντος σε μία αρκετά χαμηλή τιμή”. Ήδη σήμερα, η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου έχει υποχωρήσει στα 3,2 ευρώ, με τη γενικότερη τάση να παραμένει πτωτική όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί.

Επιπρόσθετα, το Επιμελητήριο Λακωνίας ζητά από τους αρμόδιους τη στήριξή τους για την εδραίωση του ποιοτικού ελληνικού λαδιού στην παγκόσμια αγορά, ώστε μακροπρόθεσμα να μην κλυδωνίζεται από παρόμοια μέτρα. “Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 70% των ελληνικών εξαγωγών καταλήγει χύμα στην Ιταλία, όπου επανασυσκευάζεται και επανεξάγεται ως ιταλικό”, αναφέρεται ενδεικτικά στην επιστολή.