ανακοίνωση του αντιδημάρχου Μονεμβασίας Σταύρου Χριστάκου


Σχετικά με τη φωτιά που άναψε στο Πάνω Κάστρο στη χθεσινή εορτή για την επέτειο της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας σημειώνουμε τα εξής:

Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και σε καμία περίπτωση από τα βεγγαλικά του δήμου Μονεμβασίας, στις 8.35′ μμ περίπου και από την πρώτη στιγμή μαζί με την αρχαιολόγο Παναγιώτα Σκάγκου βρεθήκαμε στην κορυφή του βράχου, δίπλα στην εστία της φωτιάς μαζί με ομάδα πυροσβεστών με τον εθελοντή Θανάση Μπούμπαλη και κατοίκων από το Κάστρο. Στη συνέχεια κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλη ομάδα από κατοίκους του Κάστρου με τον τοπικό σύμβουλο Γιάννη Μπλέτα με πυροσβεστήρες μαζί με το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και υπαλλήλων του δήμου Μονεμβασίας, καθώς και όλης της δύναμης της δημοτικής ενότητας Ασωπού με οχήματα και πυροσβεστήρες.

Στο μέτωπο της φωτιάς ήταν από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Μονεμβασίας, ο διοικητής πυροσβεστικής και η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.

Με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών -συνθήκες σχετικής άπνοιας- αλλά και με την επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, η φωτιά τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο. Η κατάσβεση έγινε με επίγεια μέσα, τα οποία ανεφοδιάζονταν από τη δεξαμενή που υπήρχε στην Αγία Σοφία, η οποία τροφοδοτήθηκε συνεχώς με νερό με τη συνδρομή υπαλλήλων και συνεργατών του δήμου.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου και των βουλευτών Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη και Θανάση Δαβάκη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ευχαριστούμε θερμά τον διοικητή και το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, το προσωπικό του δήμου και βεβαίως τους εθελοντές κατοίκους και επισκέπτες της Μονεμβασίας οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς.

Την επόμενη μέρα υπάρχει συνεχής επιτήρηση της φωτιάς, προανάκριση από το πυροσβεστικό σώμα για τις αιτίες της, καταγραφή της κατάστασης από την αρχαιολογική υπηρεσία και προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της πυροπροστασίας της Άνω Πόλης.