Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές: Διάλυση της φυσιογνωμίας των λαϊκών βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών από όλη τη χώρα είχαν την Τετάρτη 31 Μαρτίου τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης. Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και των συλλόγων επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών (από τη Πελοπόννησο συμμετείχε ο Σταύρος Λιακάκος) διατύπωσαν την αντίθεσή τους με τη βασική φιλοσοφία της πρότασης νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, καθώς όπως τόνισαν αυτή αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών-αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή.

Όπως επεσήμαναν το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων εισάγει τη διαδικασία προκήρυξης για τη λήψη των σχετικών αδειών για τις θέσεις εξοβελίζοντας τους παραγωγούς αλλά και τους επαγγελματίες αφού, ακόμη κι αν όλοι καταλήξουν, όπως επιχειρείται, σε επαγγελματίες, στην ουσία αργά η γρήγορα θα μετατραπούν σε δέσμιους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μέσω της θεσμοθέτησης της πλειοδοσίας.

Υποστήριξαν επίσης ότι δίνεται δυνατότητα σε ετεροεπαγγελματίες που απλώς δηλώνουν ότι κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, ακόμα και να μην καλλιεργούν οι ίδιοι, να διεκδικούν άδειες λαϊκής με υψηλότερα μόρια από παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές. Προστίθεται δε και το αδιανόητο κριτήριο της πρόσθετης μοριοδότησης για τους κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έναντι των υπολοίπων που δρα ενισχυτικά στο να αποκτήσει άδεια κάποιος ακόμη κι αν παράγει λιγότερο από τον μη κάτοχο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πρόταση νόμου που συζητείται από το αρμόδιο υπουργείο οδηγεί στην εξόντωση των αγροτών, την καταφανή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων, πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δημιουργία περιορισμένων ολιγοπωλίων που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τους με κοινωνικά κριτήρια δραστηριοποιούμενους στις λαϊκές αγορές και τον μόχθο της πραγματικής παραγωγής. Οι συνέπειες του σχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι πολύ σοβαρές και στην ποιότητα αλλά και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.