Αντιδρά στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ο σύλλογος παραγωγών και πωλητών Λακωνίας

Το ΔΣ του συλλόγου παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών Λακωνίας (ΓΑΙΑ) τάσσεται ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών με σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν: “στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, μεγαλεμπόρων και πολυκαστημάτων προβλέπεται:

1) Η διαχείριση των λαϊκών αγορών να δοθεί σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ).

2) Να επιτραπεί σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετάσχουν σε λαϊκές αγορές, και να δικαιούνται σε πρώτη φάση το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.

3) Κάθε 3 χρόνια να βγαίνουν στο σφυρί οι θέσεις με πλειστηριασμό.

4) Τη κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών.

5) Την εξαίρεση των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Ουσιαστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές. Θα ελέγχουν την αγορά με μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους, ασκώντας μεγάλη πίεση σε όποιο μικροπαραγωγό για όσο αντέξει, καταργώντας έτσι την αυτονομία του και το κοινωνικό χαρακτήρα της δραστηριότητάς του.

Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή η διατήρηση της φιλοσοφίας και του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

Εμείς δεν έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης. Με το ημερήσιο δικαίωμα που πληρώνουμε είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι και δεν επιβαρύνουμε το κράτος.

Σημειώνουμε ότι το καθεστώς που ισχύει είναι πρόσφατο και ψηφισμένο από τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση έχει τις κρατικές υπηρεσίες που μπορεί να ελέγχει και να εγγυάται τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, και η διαχείριση από εταιρείες θα φέρει μεγάλη αναστάτωση και διάλυση του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών”.