Αντιδρά το ΚΚΕ για το εργοστάσιο βιομάζας στο Γεράκι

Nikos Gontikas

Nikos Gontikas

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και οι θέσεις του ΚΚΕ” είναι το θέμα συγκέντρωσης – συζήτησης που διοργανώνεται στις 8 το βράδυ της Κυριακής 24/5 στην πλατεία Γερακίου. Ομιλητής θα είναι ο περιφερειακός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Νίκος Γόντικας.

Το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίου βιομάζας 5 MW που μεθοδεύεται στο Γεράκι, χαρακτηρίζοντάς την “περιβαλλοντικό και όχι μόνο έγκλημα” και ζητώντας την έκφραση ανάλογης θέσης και από το τοπικό και δημοτικό συμβούλιο. Το σκεπτικό αυτής της τοποθέτησης αναλύεται στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθεί η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις ψήφισαν μια σειρά από νόμους και διαμόρφωσαν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε οι διάφοροι καπιταλιστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ να κερδοσκοπούν εγγυημένα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

Το ρεύμα που παράγουν οι ιδιώτες διατίθεται κατά προτεραιότητα και σε τιμές πολύ μεγαλύτερες στη ΔΕΗ από όσο κοστίζει όταν το παράγει η ίδια, που στη συνέχεια μετακυλά το επιπλέον αυτό κόστος στους καταναλωτές.

Με μια σειρά προϋποθέσεις δημιουργούν τεράστια οικονομικά κίνητρα στους «επενδυτές»:

Για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις οι ιδιώτες επιδοτούνται γενναία με πολλά εκατομμύρια ευρώ, με χρήματα που πληρώνουν γι’ αυτό το σκοπό οι λαϊκοί καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος με τα δυσβάστακτα τέλη για τις ΑΠΕ.

Με επιδοτήσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Με δυνατότητα υπερκοστολόγησης.

Με δάνεια με την εγγύηση του κράτους.

Με υποχρεωτική εγγυημένη προαγορά όλης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Γι’ αυτό γέμισαν τις βουνοκορυφές της Πελοποννήσου με τεράστια αιολικά συγκροτήματα. Μόνο για την ανατολική Μάνη, μετά από πολλές αναβολές κι άλλες μεθοδεύσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων της Μάνης, έδωσαν έγκριση στην ΑΕΠΟ για την κατασκευή 253 τεράστιων ανεμογεννητριών ισχύος 3 MW η καθεμιά.

Στη Λακωνία, όπως και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ξεριζώνονται χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης με πορτοκαλιές, ελιές, κηπευτικά κι άλλες καλλιέργειες, και φυτεύονται φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συγκροτήματα. Στην περιοχή της Σκάλας έχει δοθεί άδεια για την κατασκευή του μεγαλύτερου Φ/Β συγκροτήματος στην Ελλάδα, ισχύος 70 MW.

Τώρα πάλι από τη Λακωνία ξεκινούν την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας. Τα εργοστάσια αυτά μπορούν να καίνε από αγριαγκινάρες έως σκουπίδια. Ένα τέτοιο εργοστάσιο ισχύος 5 MW με δυο μονάδες των 2,5 MW θέλουν να εγκαταστήσουν στο Γεράκι.

Το θέμα ήταν να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 29/4/2015, όμως το απέσυραν και όπως γίνεται κάθε φορά η αναβολή χρησιμοποιείται για μεθοδεύσεις και μαγειρέματα όπως έγινε στη Μάνη κι αλλού.

Πρέπει να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση το δημοτικό και το τοπικό συμβούλιο, ενάντια σε αυτό το περιβαλλοντικό και όχι μόνο έγκλημα που ετοιμάζουν στην περιοχή”.