Την Τετάρτη 27/6 πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία γενική συνέλευση των μελών του τοπικού Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου, με την παρουσία και πολλών άλλων κατοίκων του χωριού και θέμα το μέλλον της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στην περιοχή. Το ζήτημα προέκυψε μετά την απόφαση του δήμου να μεταφέρει μέρος των εκδηλώσεων στη Σπάρτη, έπειτα και από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου.

Οι κάτοικοι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, χαρακτηρίζουν την απόφαση αυθαίρετη, θεωρώντας ότι υποκρύπτει αδιαφορία για την προοπτική της Σελλασίας και των ορεινών κοινοτήτων του δήμου Σπάρτης. Όπως αναφέρουν, η Γιορτή Ελιάς αποτελεί ιδέα και πρόταση του πρώην προέδρου της κοινότητας Σελλασίας Παναγιώτη Κανελλόπουλου και κατά συνέπεια η υλοποίησή της από τη μετέπειτα δημοτική αρχή δεν παρέχει το δικαίωμα στο δήμο να διαχειρίζεται τη γιορτή κατά το δοκούν. “Το δικαίωμα της Γιορτής Ελιάς στον καλλικρατικό δήμο Σπάρτης το έχει κατοχυρώσει η Σελλασία και κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά” αναφέρουν χαρακτηριστικά και υπενθυμίζουν πως “για να εδραιωθεί η συγκεκριμένη γιορτή στη Σελλασία, έβαλαν πλάτη και το χέρι στην τσέπη πολλές οικογένειες του χωριού, πολλές γυναίκες που μαγείρευαν και έφτιαχναν τα γλυκά για τους επισκέπτες της ακατάπαυστα και αφιλοκερδώς, και πολλά παιδιά που δούλεψαν εθελοντικά για να στηθεί και να εδραιωθεί”.

Κλείνοντας οι κάτοικοι ζητούν από το δήμο να αναθεωρήσει την απόφασή του και μάλιστα να στηρίξει δυναμικά τον υπάρχοντα θεσμό. Παράλληλα προτείνουν την επόμενη χρονιά να οργανωθεί και μια νέα γιορτή, με υψηλές προδιαγραφές, για τη Σπάρτη.