Αντώνης Βλαχονικολός: “Οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί στη δωρεά οργάνων”

synefros

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Σπάρτης & Φίλων, κ. Αντώνης Βλαχονικολός, μιλά στο laconialive.gr για τους σκοπούς του συλλόγου, την ανάγκη ευαισθητοποίησης του πληθυσμού ήδη από τα σχολικά χρόνια, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων μονάδων τεχνητού νεφρού, λόγω των αυξανόμενων αναγκών.

Ποιος είναι ο αριθμός νεφροπαθών στην Ελλάδα; Πόσοι χρήζουν μεταμόσχευσης;

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας οι άνθρωποι σε αρχικά στάδια νεφρικών παθήσεων ανέρχονται περίπου σε 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι από αυτούς που πάσχουν δεν το γνωρίζουν και έτσι δεν λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης των νεφρών τους.

Σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση ευθύνονται σχεδόν για τα 3 στα 4 περιστατικά νεφρικής νόσου (ποσοστό 71%). Τα περιστατικά αυτά είτε καταλήγουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είτε τον οδηγούν σε θάνατο από άλλες αιτίες, με πιο συχνές τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και άλλες περιφερικές αγγειακές παθήσεις.

Η συχνότητα των νεφρικών παθήσεων αυξάνεται. Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπολογίζεται ότι αυξάνονται κατά 2% ετησίως, ενώ στην Ελλάδα περίπου 11.000 νεφροπαθείς με Χ.Ν.Α. υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Μεταμόσχευσης χρήζουν όλοι, εφόσον το επιτρέπει η καλή κατάσταση της υγείας τους.

Πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη μοσχευμάτων;

Δυστυχώς οι έλληνες είναι ακόμη επιφυλακτικοί στη δωρεά οργάνων. Παρά τις προσπάθειες και τις καμπάνιες που γίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, τους συλλόγους νεφροπαθών και άλλους φορείς, το ποσοστό δωρεάς και κατά συνέπεια μεταμόσχευης είναι το μικρότερο στην Ευρώπη. Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε η ενημέρωση να αρχίζει από τα σχολεία, ώστε μεγαλώνοντας τα παιδιά να έχουν πλέον εμπεδώσει το αίσθημα της αλληλεγγύης σε συνανθρώπους με τέτοια προβλήματα, ώστε να μπορούν να χαρίσουν ζωή σε κάποιον, όταν αυτοί ως ενήλικες και όχι μόνο, δεν θα τη χρειάζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2013 έγιναν στην Ελλάδα μόνο 115 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ενώ στην Ισπανία 2.500!

Καταλαβαίνετε ότι, αν “πιάναμε” τους αριθμούς της Ισπανίας, σε πέντε χρόνια δεν θα είχαμε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, που σημαίνει, πέρα από το ανθρωπιστικό μέρος, ότι το κράτος θα εξοικονομούσε 11.000 x 50.000, που είναι το γινόμενο ασθενών και ετήσιου κόστους κάθε αιμοκαθαιρόμενου!

Θεωρείτε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τις νεφροπάθειες; Με ποιους τρόπους θα ενημερωθεί -και άρα θα προστατευθεί- αποτελεσματικότερα το κοινό;

Η ενημέρωση υπάρχει. Απλά ο έλληνας δεν μπορεί να δεχτεί εύκολα ότι ο άνθρωπός του που είναι κλινικά νεκρός σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα που τον κρατούν σε μια ζωή άνευ ουσίας και να δώσει μ’ αυτόν τον τρόπο ζωή σε άλλους.

Επίσης, επειδή πολλά μοσχεύματα προέρχονται από τροχαία κυρίως νεαρών ατόμων, πάλι υπάρχει πρόβλημα με τους γονείς του νεκρού, οι οποίοι κάτω από τη βαριά συναισθηματική τους φόρτιση αρνούνται να δώσουν όργανα του παιδιού τους.

Πέρα από τα ζητήματα υγείας, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νεφροπαθής; Έχουν αυξηθεί λόγω κρίσης και συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας; Προσδοκάτε περισσότερα από την πλευρά της Πολιτείας;

Προβλήματα δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν. Υπάρχει επάρκεια αναλώσιμων υλικών για την αιμοκάθαρση, γιατί στη δική μας ασθένεια μια έλλειψη αναλωσίμου, όπως φίλτρα, επιφέρει το θάνατο. Άρα υπάρχει μεγάλη προσοχή λόγω της ιδιαιτερότητας της ασθένειας.

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει και θα διογκώνεται βάσει των στατιστικών είναι ότι χρειάζεται να φτιαχτούν και άλλες μονάδες τεχνητού νεφρού, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, γιατί δυστυχώς η ζήτηση αυξάνεται.

Ποιο είναι το όραμα και ο λόγος ίδρυσης του Συλλόγου Νεφροπαθών Σπάρτης & Φίλων (ΣΥ.ΝΕΦΡΟ.Σ.); Τι προσφέρει στα μέλη του και τι ανταπόκριση υπάρχει;

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Σπάρτης & Φίλων ιδρύθηκε τον Μάρτη του 2012. Σκοπός ήταν η οργάνωση των ασθενών, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για θέματα ασφαλιστικά, νέες μεθόδους, εξυπηρέτηση των μελών σε σχέση με τα προνιακά ιδρύματα, καθότι η πλειοψηφία των ασθενών του συλλόγου μας είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ούτε στο διαδίκτυο για να διεκπεραιώσουν κάποια σχετική υπόθεσή τους. Αυτά όλα τα αναλαμβάνει ο Σύλλογος. Για παράδειγμα, το έτος που πέρασε, υποβάλαμε ηλεκτρονικά τις αιτήσεις για Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, για επιστροφή του ΕΤΗΔΕΕ, κάναμε παρεμβάσεις για να περάσουν τα μέλη μας από τις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, παλέψαμε και καταφέραμε να ενισχυθεί η μονάδα με έναν ακόμη νεφρολόγο κτλ.

Η ανταπόκριση όχι μόνο των μελών αλλά και της σπαρτιατικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη. Έχει αγκαλιάσει το σύλλογο και μάλιστα έχουν γραφτεί μέλη μας και υγιείς συμπολίτες μας, μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, ο υφυπουργός κ. Δαβάκης και πάρα πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες, και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό. Για το σύνολο του έργου του ο ΣΥ.ΝΕΦΡΟ.Σ. & Φίλων έχει βραβευτεί με το ανώτερο βραβείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Πού μπορούν να απευθύνονται όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη, αλλά και φίλοι του ΣΥ.ΝΕΦΡ.ΟΣ. που θα θελήσουν να προσφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο;

Ο Σύλλογος διαθέτει δική του ιστοσελίδα www.synefos.gr, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πληροφορία. Επίσης υπάρχει φόρμα επικοινωνίας και e-mail: synefros@hotmail.com.

Tέλος, μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας στα τηλέφωνα 27310 23371 και στο κινητό 694 58 20000.