Αν καταστρέψουμε τη γη δεν υπάρχει άλλο μέρος να πάμε (Καρλ Σαγκάν)

γράφει η Αναστασία Κοκκόλη


Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 δημιουργήθηκε ουσιαστικά το 1992 με το συνδυασμό της οδηγίας περί οικοτόπων (1992) όπου υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να προστατεύουν τους οικοτόπους των απειλούμενων ειδών φυτών και ζώων και της οδηγίας για τα πτηνά (1979), η οποία προστατεύει το σύνολο των άγριων πτηνών στην ΕΕ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από 26.000 περιοχές καλύπτοντας χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου δικτύου κρίθηκε αναγκαία ύστερα από τη διαπίστωση ότι η διατήρηση οικοτόπων και ειδών, γίνεται συνεχώς και πιο δύσκολη λόγω των αυξανόμενων ανθρωπογενών πιέσεων με αποτέλεσμα να γίνεται ορατός ο κίνδυνος, να οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμη απώλεια σημαντικού μέρους της βιολογικής ποικιλότητας.

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα εν μέσω πανδημίας και υπερψηφίστηκε μόνο από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει ξεκάθαρα την ευρύτερη αντίληψη της κυβέρνησης για την νομοθετική διαδικασία στην χώρα. Ένα απλό παράδειγμα αυτής της αντίληψης, είναι η διαβούλευση του επίμαχου περιβαλλοντικού νομοσχέδιού η οποία διήρκησε μόνο δυο εβδομάδες, περιλαμβάνοντας 82 άρθρα από τα 130 που τελικά κατατέθηκαν. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε όταν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες λειτουργούσαν υπό καθεστώς περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Το περιεχόμενο τώρα του νομοσχεδίου προβλέπει μεταξύ άλλων, την κατάργηση του υφιστάμενου τοπικού και περιφερειακού μοντέλου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών μειώνοντας σε αριθμό τους 36 φορείς προστατευόμενων περιοχών και υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους και τις αρμοδιότητες σε συμβουλευτικού χαρακτήρα. Το υπουργείο καταργεί τους φορείς, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατόπιν ευρωπαϊκών επιταγών, με την δικαιολογία ότι η δράση τους είναι ελλιπής, χωρίς καν να υπάρχει μια επίσημη αξιολόγηση του έως τώρα έργου τους, και χωρίς να αναφέρει ότι λειτουργούν με απουσία κεντρικής πολιτικής στήριξης, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και με προβληματική ροή χρηματοδοτήσεων, σπρώχνοντας τους δηλαδή σε απραξία, οικονομική ασφυξία και απαξίωση.

Τον ρόλο των φορέων έρχεται να εκπληρώσει ένας ενιαίος κεντρικός φορέας, ο οποίος θα εποπτεύεται και θα ελέγχεται κεντρικά από το ΥΠΕΝ όντας αποκομμένος από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τις ιδιαιτερότητες των κατά τόπων προστατευόμενων περιοχών.

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που προκύπτει και στο οποίο αντιδρά το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και αρκετοί επιστημονικοί φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, είναι η κατάργηση στην πράξη του ουσιαστικού ελέγχου στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000. Στοχεύοντας σε αυτό, το υπουργείο νομοθετεί και δίνει την επίβλεψη ιδιωτών για τις αδειοδοτήσεις. Δηλαδή, οι ιδιώτες που θα αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την διαδικασία της αδειοδότησης θα πληρώνονται από τον εκάστοτε επενδυτή! Με απλά λόγια, Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αδειοδοτήσεις στις χώρες της Ευρώπης είναι αρμοδιότητα μόνο του κράτους. Προφανώς οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνίες, δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό ρόλο και λόγο σε όλες αυτές τις διαδικασίες.

Σε μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, έγινε γνωστό ότι οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης σε περιοχές εκτός Natura, επαρκούν για να υπερκαλυφθεί ο εθνικός στόχος έως και τρεις φορές έως το 2030. Συγχρόνως εκκρεμούν για αδειοδότηση πλέον των 5.514 ανεμογεννητριών μέσα σε περιοχές Natura. Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και άλλων σταθμών παραγωγής ΑΠΕ, σε περιοχές προστατευόμενες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει, είναι ότι πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των κυρίων της κυβέρνησης, σε ιστοσελίδα αγοραπωλησιών, φιγουράρει αγγελία πώλησης έκτασης 11.000 στρεμμάτων στην Ζήρεια και συγκεκριμένα στην καρδιά της Κοιλάδας Φλαμπουρίτσα (περιοχή Natura 2000, προστατευόμενη από το 1994).

Όταν λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, υπερασπιζόμενος το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, γράφει σε άρθρο του για την αναγκαιότητα της προώθησης εξόρυξης υδρογονανθράκων, την προώθηση των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, αντιλαμβανόμαστε το πραγματικό στόχο του νομοσχεδίου.

Τα ωραία λόγια που το συνοδεύουν περί δήθεν εκσυγχρονισμού του συστήματος προστασίας του περιβάλλοντος, δυστυχώς δεν αλλάζουν την ουσία, που είναι η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας, και νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ με σχεδόν ανύπαρκτη την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι σε τι περιβάλλον θα ζούμε τα επόμενα χρόνια.