“Το Νοσοκομείο Μολάων δεν κλείνει”

Georgiadis Patrianakou

Στα αναλυτικά ερωτήματα και τις προτάσεις που έθεσε η βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου απάντησε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη βουλή. Σκοπός της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού ήταν να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των δομών υγείας στο νομό μας.

“Η Λακωνία έχει χαρακτηριστικά παραμεθορίου περιοχής”, υπογράμμισε η κ. Πατριανάκου. “Ο λαός δημογραφικά γερνάει και για να δημιουργήσουμε αντίδοτο χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σύστημα υγείας”. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του Νοσοκομείου Μολάων, τονίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να κάνουν “κομματική γυμναστική” σε βάρος των λακώνων πολιτών και των εργαζομένων, ενώ ζήτησε και πάλι τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι το Νοσοκομείο Μολάων δεν πρόκειται να κλείσει ούτε να υποβαθμιστεί, αλλά αντιθέτως ότι και τα δύο νοσοκομεία, αλλά και τα κέντρα υγείας του νομού θα ενισχυθούν.

Περαιτέρω, ανέδειξε την έκκληση της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σπάρτης, που λόγω υποστελέχωσης αδυνατούν να καλύψουν τα περιστατικά, και αναφέρθηκε στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στις 25/11/13 η διοίκηση του νοσοκομείου στην 6η ΥΠΕ, με το οποίο ζητά επιπρόσθετα έναν παθολόγο, έναν χειρουργό, έναν καρδιολόγο και έναν ακτινοδιαγνώστη. Επιπλέον, έθιξε το πολύ μεγάλο πρόβλημα της μη κάλυψης εφημεριών παιδιάτρου, με αποτέλεσμα τα έκτακτα παιδιατρικά περιστατικά να αποστέλλονται είτε στην Τρίπολη και την Κόρινθο είτε στην Αθήνα, ακόμα και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Η κ. Πατριανάκου ζήτησε ακόμη να επιταχυνθεί η πλήρωση των θέσεων γιατρών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης, στη λογική της εύρρυθμης λειτουργίας των δύο νοσοκομείων. Πρότεινε, δε, να δημιουργηθεί φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στη Λακωνία, ώστε να μην επιβαρύνεται το Νοσοκομείο Σπάρτης με όλη τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξοικονομηθούν πόροι. Επίσης πρότεινε, προκειμένου να ενισχυθεί το νοσηλευτικό προσωπικό στο νομό, να πληρωθούν οι θέσεις των νοσηλευτών των νοσοκομείων από όσους δίδασκαν στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ νοσηλευτικές ειδικότητες και βρίσκονται σε κινητικότητα. Επιπλέον, ζήτησε από τον υπουργό να επιβεβαιώσει τις φήμες σχετικά με την ένταξη στο ΕΚΑΒ των οδηγών ασθενοφόρων των νοσοκομείων.

Στη συνέχεια, η λάκαινα βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κίνηση του υπουργείου να μοριοδοτήσει τους γιατρούς προκειμένου να επιλέγουν τα περιφερειακά ιατρεία και μάλιστα των απομακρυσμένων, άγονων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών, έτσι ώστε να στελεχωθούν και τα περιφερειακά ιατρεία της Λακωνίας και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που είχε κατ’ επανάληψη θέσει στο παρελθόν με σειρά ερωτήσεών της στη βουλή.

Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό ευρεία και εκτεταμένη σύσκεψη στη Λακωνία παρουσία του, ώστε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα.

Ο κ. Γεωργιάδης την διαβεβαίωσε και πάλι ότι το Νοσοκομείο Μολάων δεν κλείνει και ότι ποτέ δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση στα πλάνα του υπουργείου, όπως κάποιοι διέδιδαν στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στις εκατό προσλήψεις που πρόκειται να τελειώσουν στο επόμενο δεκαπενθήμερο έχει προκηρυχθεί και πληρωθεί η θέση για έναν χειρουργό επιμελητή Β΄για το εν λόγω νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, πανελλαδικά εκκρεμούν 946 προσλήψεις μονίμων ιατρών, των οποίων η σχετική κρίση έχει ολοκληρωθεί από το 2010. Όπως τόνισε ο υπουργός, μέχρι το τέλος του έτους θα προσληφθούν οι 400 και οι υπόλοιποι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Μεταξύ των προσλήψεων των μονίμων ιατρών που πρόκειται να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουν προβλεφθεί δύο θέσεις για το Νοσοκομείο Σπάρτης, ώστε να καλυφθούν οι δύο θέσεις της Παθολογικής Κλινικής του.

“Έναν μόλις μήνα μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, τα αγροτικά ιατρεία έχουν αρχίσει να γεμίζουν, όχι μόνο στη Λακωνία, αλλά γενικά στην επικράτεια. Κατά τη θερινή περίοδο, θα έχουν γεμίσει όλα τα αγροτικά ιατρεία της χώρας”, δεσμεύτηκε ο υπουργός. “Μάλιστα, μόλις δημοσιευθεί και ο νόμος για την κινητροδότησή τους, θα προκηρυχθούν και θέσεις επικουρικών ιατρών, ώστε να λυθούν τα προβλήματα”.

Ακόμη, για πρώτη φορά δημοσιοποίησε την πρόθεσή του οι οδηγοί ασθενοφόρων των νοσοκομείων να ενταχθούν μέσω του προγράμματος κινητικότητας, εντός δεκαπέντε ημερών, στο ΕΚΑΒ. Ανακοίνωσε, δε, ότι για να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΣΥ λόγω επικείμενων μαζικών συνταξιοδοτήσεων, προβλέπεται το μέτρο -μέσω της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας- για κάθε μία θέση που δεν θα κρίνεται αναγκαία, να προκηρύσσεται αυτομάτως μία θέση για το ΕΣΥ -δηλαδή στη δευτεροβάθμια- ώστε με τον τρόπο αυτό να προστεθούν πολλές ακόμα προσλήψεις μέσα στο 2014. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διάταξη που ψηφίστηκε δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στις υγειονομικές περιφέρειες να προκηρύσσουν αυτόνομα τις θέσεις των ιατρών που χρειάζονται, χωρίς να περιμένουν τις χρονοβόρες γενικές προκηρύξεις.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε θετικός στην πρόσκληση της βουλευτού για σύσκεψη στη Λακωνία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ένα προς ένα.