Απάντηση για την ανάθεση των ΚΨΜ σε ιδιώτες

Davakis

Davakis

Έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αθανασίου Δαβάκη που διαβιβάστηκε στη βουλή μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ανάθεση της εκμίσθωσης εκμετάλλευσης κυλικείων σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, κυρίως σε όσες υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού – πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών.

“Η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών μονάδων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο υφυπουργός. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποδεσμευθούν οπλίτες, ώστε να ασχολούνται απρόσκοπτα με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη είχαν καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς από τις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία, με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των τιμών. Στην ερώτηση αναφερόταν ειδικότερα ότι η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ, του δε νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, πλέον, οι στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά για τις καθημερινές τους ανάγκες, φορτώνοντας νέα βάρη στις οικογένειές τους, ενώ η οικονομική τους ενίσχυση από την κυβέρνηση εξαντλείται στα 8,62 ευρώ το μήνα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γ. Σταθάς, Β. Κυριακάκης και Θ. Δρίτσας στην ερώτησή τους έκαναν λόγο για “τρελά κέρδη” των ιδιωτών, καταγγέλλοντας ότι “οι τιμές στα προϊόντα που διακινούσαν τα ΚΨΜ έχουν τετραπλασιαστεί”. Όπως ανέφεραν, “ο μηνιαίος κύκλος εργασιών του ιδιωτικού ΚΨΜ μόνο στο ΚΕΝ Θήβας, όπου βρίσκει πιλοτική εφαρμογή το νέο αντιλαϊκό μέτρο, υπολογίζεται έως 600.000 ευρώ, χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδεικνύεται η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων, επιτρέποντας σε ιδιώτες να κερδοσκοπούν εις βάρος του στρατεύματος, παρά τις αντιδράσεις, εκτός των νεοσυλλέκτων, και της ηγεσίας του στρατού”.

“Η εκμίσθωση της εκμετάλλευσης των κυλικείων σε ιδιώτες προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού-πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών, και από τη δυσχέρεια κάλυψης της απαίτησης από οπλίτες, ο αριθμός των οποίων βαίνει συνεχώς μειούμενος”, απαντά ο κ. Δαβάκης, ενώ για τις τιμές διάθεσης ειδών στα μισθωμένα κυλικεία των μονάδων, αλλά και για τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιώτες υπέρ των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί κατόπιν δημόσιων μειοδοτικών διαγωνισμών και ειδικών όρων συμφωνιών που διασφαλίζουν το συμφέρον του εξυπηρετούμενου προσωπικού και της υπηρεσίας. “Στους διαγωνισμούς”, προσθέτει, “υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανώτατου ποσού πώλησης στα βασικά είδη”.