Απάντηση Καρασμάνη σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία

Karasmanis Giorgos

Karasmanis Giorgos

“Η στήριξη και ενίσχυση του κάθε έλληνα κτηνοτρόφου αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου”, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία.

“Στην κατεύθυνση αυτή”, επεσήμανε ο κ. Καρασμάνης, “τα δείγματα γραφής των τελευταίων μηνών είναι απτά: Για πρώτη φορά, από τότε που η χώρα μας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλλεται φέτος στους κτηνοτρόφους η εξισωτική αποζημίωση τόσο του 2013, όσο και του 2014. Επίσης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή το 50%, θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Φυσικά η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γνωστό πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων”.

Όσον αφορά στη βιολογική γεωργία, και πάλι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός ενημέρωσε πως οι πληρωμές ξεκινούν για το 2012 στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Μόλις ολοκληρώνεται η πληρωμή σε κάθε νομό για το 2012, ξεκινά αμέσως η διαδικασία πληρωμής της βιολογικής γεωργίας για το 2013. Ως προς τη βιολογική κτηνοτροφία, οι πληρωμές για το 2012 ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Μόλις ολοκληρώνεται η πληρωμή σε κάθε νομό για το 2012, ξεκινά αμέσως η διαδικασία πληρωμής για το 2013.

“Με τον εθνικό φάκελο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ υπάρχει πλέον μια ριζική στροφή των άμεσων ενισχύσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, υπέρ των κτηνοτρόφων, καθώς και συνδεδεμένες ενισχύσεις στην παραγωγή βοοειδών, αιγοπροβάτων, και ζωοτροφών, αλλά και στήριξη με κονδύλια για τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς”, είπε ο κ. Καρασμάνης, για να συμπληρώσει πως “στα προγράμματα και τις δράσεις του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας υπάρχει σαφής στόχευση για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των μονάδων παραγωγής, μεταποίησης και τυποποίησης ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων”.

Όπως επίσης σημείωσε, “επιλύεται το μακροχρόνιο θέμα με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους, μέσα από ένα διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό σύστημα διανομής και διαχείρισής τους, ώστε να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον καμία εκκρεμότητα και κανένα πρόβλημα καταλογισμών”.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, “με μια δέσμη μέτρων και προγραμμάτων αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται καθημερινά κομβικά θέματα του κτηνοτροφικού κλάδου (σταβλικές εγκαταστάσεις, περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση νέων κτηνοτροφικών μονάδων, κτηνίατρος εκτροφής, ΦΠΑ ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων, ενεργοποίηση Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ενίσχυση νέων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, κόστος παραγωγής, επάρκεια ζωοτροφών, προώθηση-προβολή κτηνοτροφικών προϊόντων, αντιμετώπιση φαινομένων παράνομων ελληνοποιήσεων, σήμανση κτηνοτροφικών προϊόντων, αντιμετώπιση ζωονόσων, επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις στο ζωικό κεφάλαιο κ.ά.)”.

Ο κ. Καρασμάνης υπογράμμισε πως στην προσπάθεια να αποτελέσει η κτηνοτροφία και ο υπόλοιπος αγροτικός τομέας βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας δεν περισσεύει κανείς, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όλες τις πτέρυγες της βουλής, να συμβάλουν με εποικοδομητική κριτική και προτάσεις. Εξάλλου, όπως είπε, τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μια μέρα.