Απάντηση Λιάρου στην επιστολή Τριχείλη

Liaros - Dritsas - Xarxalakis

Liaros - Dritsas - Xarxalakis

Επιστολή προς τους συναδέλφους του δημάρχους Ελαφονήσου, Χαράλαμπο Λιάρο, και Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, απηύθυνε προ ημερών ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενημέρωση και καλή συνεργασία σε θέματα που αφορούν και περιοχές του δήμου του. Η επιστολή συντάχθηκε με αφορμή προηγούμενη συνάντηση των κ.κ. Λιάρου και Χαρχαλάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα.

Ύστερα από την απάντηση του δημάρχου Ελαφονήσου, έρχεται τώρα και η αντίστοιχη αποστροφή του κ. Λιάρου προς τον συνάδελφό του δήμαρχο Μονεμβασίας:

Αξιότιμε Κύριε Συνάδελφε,

Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου, σας γνωρίζω ότι ουδεμία διάθεση μονομερών ενεργειών, σε θέματα που αφορούν στο δήμο της αρμοδιότητός σας, δεν υφίστατο, καθότι είναι σαφές από το δελτίο τύπου του δήμου μας ότι τα δύο εκ των τριών θεμάτων συζήτησής μας με τον υπουργό ήτο ζητήματα διαδημοτικής συνεργασίας και το τρίτο (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο) αποκλειστικού ενδιαφέροντος για το δήμο Ελαφονήσου.

Οφείλω να επισημάνω ότι είναι απορίας άξιον η βεβιασμένη ανάρτηση συμπερασμάτων και αβάσιμων καταγγελιών στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου σας και στα ΜΜΕ, εναντίον εμού και του δημάρχου των Κυθήρων, κ. Χαρχαλάκη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά και εποικοδομητικά με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και των επισκεπτών μας και τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά για την αμέριστη στήριξή του προς το δήμο Ελαφονήσου.

Προσβλέποντας μακροπρόθεσμα αλλά και ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου, η προοπτική ενίσχυσης της ακτοπλοϊκής γραμμής κατά τους θερινούς μήνες συνεπάγεται και την καλύτερη επικοινωνία των τριών καλλικρατικών δήμων, ενώ ζητούμενο αδιαπραγμάτευτο της συναντήσεως μας μετά του υπουργού υπήρξε η προϋπόθεση να μη θιγούν τόσο τα δικαιώματα του όμορου δήμου Μονεμβασίας όσο και η ακτοπλοϊκή γραμμή της Νεαπόλεως.

Όσον αφορά στο θέμα του αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων, το οποίο από κοινού με τον δήμαρχο των Κυθήρων αγωνιούμε και δρούμε, οι δεσμεύσεις του υπουργού για επανεξέταση και έλεγχο στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών ελλιμενισμού θα έπρεπε να αποτελούν εφαλτήριο συγχαρητηρίων και προσωπικής σου ανάγκης να ταχθούμε από κοινού οι τρεις δημοτικές αρχές συσπειρωμένες και δημοσίως υπέρ αυτού του στόχου, αυτού του ανυπέρβλητου προβλήματος που μαστίζει την περιοχή μας.

Αγαπητέ Ηρακλή,

Ο δήμος Ελαφονήσου έχει ήδη γνωστοποιήσει, με τη συμμετοχή του στην ημερίδα της Πάρνωνα AE με θέμα “Προστασία, δυνατότητες και προοπτικές ανάδειξης της ενάλιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Λακωνίας” την 6η Δεκεμβρίου 2014, την έλλειψη κακοβουλίας, την αδιαμφισβήτητη πρόθεση συνεργασίας, της ενίσχυσης των κοινών και αμοιβαίων συμφερόντων μας, καθώς επίσης και τη διάθεση συνεχούς επικοινωνίας για την ανάδειξη και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Βατίκων. Στην εν λόγω ημερίδα, που εγώ παρευρέθην απευθύνοντας χαιρετισμό, ήταν ευκαιρία να μοιραστούμε σκέψεις, να δρομολογήσουμε δράσεις και να αξιώσουμε αναπτυξιακή κοινή πορεία των γειτονικών δήμων μας.

Το γεγονός ότι λησμονείς την πρόσφατη συνδιοργάνωση, παρανοείς την, από κοινού με τον αξιόλογο δήμαρχο Κυθήρων, συνάντησή μας με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, του οποίου τα εχέγγυα είναι ο στοχασμός, η σοβαρότητα και η αξιοπρέπεια με την οποία αφουγκράστηκε τα προβλήματα του τόπου μας, και, εν τέλει, μας προσάπτεις άστοχες καταγγελίες, με θλίβει πραγματικά και βαθιά ως δήμαρχο και βατικιώτη. Η αγάπη μου για τα Βάτικα δεν αναγνωρίζει τα στενά διοικητικά όρια του μοναδικού νησιωτικού δήμου της Λακωνίας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι δήμαρχος, αλλά αφορά την ευρύτερη περιοχή, καθότι μοιραζόμαστε κοινή πολιτιστική, πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά.

Εύχομαι αυτά που από κοινού μας προβληματίζουν και αυτά που ο καθένας μας χωριστά έχει οραματιστεί για τα διοικητικά όρια της αρμοδιότητάς του να αποτελέσουν μια ύστερη ευκαιρία συνένωσης, συνεννόησης και συνεργασίας και σε παρακαλώ θερμά όπως ανακαλέσεις, προς όφελος των προαναφερθέντων κοινών μας στόχων”.