Απαντήσεις Κουκουλόπουλου στη Βουλή για τον καταρροϊκό πυρετό

aigoprovata

aigoprovata

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νικολάου Μωραΐτη σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην αιγοπροβατοτροφία, είπε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αυτά που προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συμπληρωματικά ανέφερε πως από το Φεβρουάριο έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει το πλαίσιο αποζημίωσης για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. “Από τις 7 Ιουλίου έχουν εκταμιευθεί 5 εκατ. ευρώ προς τις Περιφέρειες της χώρας, μέσω των οποίων ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική”, ενημέρωσε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος διευκρίνισε πως “το ποσό των 5 εκατ. ευρώ ενδεχομένως να μην επαρκεί και για τις αποζημιώσεις και του ζωικού κεφαλαίου, γι’ αυτό και έχουμε κινηθεί ήδη για να έχουμε αυξημένα κονδύλια, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα. Από τις ανάγκες στο σιτηρέσιο στην ευλογιά -παρότι δεν ερωτώμαι για αυτό- μέχρι τις αποζημιώσεις θανόντων ζώων, για τα εντομοαπωθητικά κ.ο.κ.”.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στη γαλακτοπαραγωγή, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι “ο ΕΛΟΓΑΚ σε λίγες μέρες θα μας δώσει στοιχεία για το τι συνέπεια υπάρχει στη γαλακτοπαραγωγή σε διάφορες εκτροφές, που στατιστικά έχουμε επιλέξει και έχουμε πάρει δείγματα. Σε λίγες επίσης ημέρες θα έχουμε αποτελέσματα από τα κτηνιατρικά εργαστήρια του υπουργείου, εάν και κατά πόσον έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία στα ίδια τα αιγοπρόβατα, κάτι πολύ σημαντικό για να προγραμματίσει κανείς τα επόμενα βήματα”.

Επιπλέον ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες το ΥΠΑΑΤ ξεκινά προσπάθεια, με συγκεκριμένα βήματα όπως είπε, για να διαμορφωθεί άμεσα μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που επικρατεί στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, κεντρικές και αποκεντρωμένες. “Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να υπάρξει ορθολογική κατανομή, θα μπει μπροστά και ο Κτηνίατρος Εκτροφής, πολύ γρήγορα θα δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο, άμεσα και όχι στο απώτερο μέλλον”, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός.