Απαντήσεις Τατούλη στις αιτιάσεις για τα έργα

Tatoulis

Tatoulis

Μαραθώνια συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο του περιφερειακού συμβουλίου, επί της επερώτησης του επικεφαλής του ΚΚΕ κ. Νίκου Γόντικα σχετικά με τα έργα που εκτελεί τεχνική εταιρεία ιδιοκτησίας του αδελφού του περιφερειάρχη κ. Τατούλη.

Κατά τη διάρκεια της εκτενούς απάντησης, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου έδωσε αναλυτικά στοιχεία για όλα τα έργα, επιχειρώντας να αποδείξει ότι “πρόκειται για μια μεγάλη εργολαβία λάσπης που είναι σε εξέλιξη την τελευταία διετία εις βάρος του περιφερειάρχη”.

Στον ισχυρισμό ότι ο εν λόγω όμιλος εταιρειών έχει λάβει μερίδα του λέοντος στα δημόσια έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου την τελευταία τριετία, η κ. Νικολάκου απάντησε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για 12 έργα σε σύνολο 624 δημοπρασιών. Ως προς τη διαδικασία “ανάθεσης” που επικαλούνται διάφοροι κύκλοι, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς, των οποίων το κύρος δεν αμφισβητήθηκε από καμία ένσταση, ενώ το σύνολο των διαδικασιών είναι σε δημόσια θέα, με αναρτήσεις στη “Διαύγεια”.

Για τις καταγγελλόμενες ως “μικρές” και “ύποπτες” εκπτώσεις, η αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία κυμαίνονται από 40% έως 60% του αρχικού προϋπολογισμού των έργων.

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπέγραψε τις εν λόγω συμβάσεις, η κ. Νικολάκου σημείωσε Nikolakou Νtinaότι ο κ. Τατούλης δεν αποτελεί μέλος των αποφασιστικών οργάνων και ότι η αρμοδιότητά του εκ του νόμου είναι μια “μηχανική”, “αυτοματοποιημένη” αρμοδιότητα, η οποία δεν του επιτρέπει καμία ανάμιξη ή παρέμβαση στη διαδικασία ανάθεσης ή εκτέλεσης του έργου.

Τέλος, απαντώντας στο επιχείρημα ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είχε λάβει στο παρελθόν τέτοια πληθώρα έργων και με τέτοιους προϋπολογισμούς, η αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε τους δημοσιευμένους ισολογισμούς 10 ετών, για να αποδείξει ότι την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί κατά πολύ οι τζίροι της και δεν έχουν αυξηθεί, ενώ ανέφερε και ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει κατασκευάσει στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η απάντησή της σχετικά με το έργο των Βουτιάνων. Η κ. Νικολάκου υπενθύμισε ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή τον παρέλαβε κλειστό και ότι η προηγούμενη εργολαβία που τον κατασκεύασε είχε πια κλείσει όταν η παράταξή της ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας. “Και όχι μόνο αυτό, αλλά βρήκαμε ενταγμένο νέο έργο με προϋπολογισμό 26 εκατομμυρίων, γεγονός που μας φάνηκε τραγικό, και άμεσα βρήκαν άλλη λύση οι υπηρεσίες μας, ώστε τελικώς η αποκατάσταση της ζημιάς έγινε με 2,5 εκατ. ευρώ. Αντί λοιπόν να μας λέτε και μπράβο που εξοικονομήσαμε 23,5 εκατομμύρια, μας εγκαλείτε κι από πάνω; Τα τελευταία 70 μέτρα του κατεστραμμένου δρόμου είναι σήμερα σε εξέλιξη και άμεσα αυτό το πολύπαθο έργο (που έγινε πολύ πριν από εμάς) θα παραδοθεί στους πολίτες. Να μην ξανακούσουμε λοιπόν τίποτε πια για τους Βουτιάνους”, σημείωσε.