Απατεώνες αποσπούν ακατάλληλες φωτογραφίες μέσω τηλεφώνου

kinito tilefono

kinito tilefono

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας εφιστά την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή εξαπάτησής τους από απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις που αποσκοπούν στην υφαρπαγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και συγκεκριμένα πολύ προσωπικών τους φωτογραφιών ή αρχείων βίντεο.

Η απάτη έχει ως εξής: Τα θύματα, κυρίως γυναίκες, δέχονται κλήση στο σταθερό ή κινητό τους τηλέφωνο από άγνωστο αριθμό και ένδειξη στην αναγνώριση κλήσης “εκτός περιοχής”. Στο τηλεφώνημα, ο καλών ισχυρίζεται με αλλοιωμένη φωνή ότι είναι στενό συγγενικό τους πρόσωπο και επικαλούμενος διάφορες προφάσεις καταφέρνει και τις πείθει να του αποστείλουν προσωπικές τους (γυμνές) φωτογραφίες ή αρχεία βίντεο σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους υποδεικνύει.

Η ΔΔΗΕ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τηλεφωνικές κλήσεις αυτής της μορφής, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης.

Για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση:

Τηλεφωνικά στο 111 88.

Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής Cyberkid για smartphones με λειτουργικό σύστημα ios-android & windows.