Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την επικαιροποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στο παθογόνο xyllela fastidiosa, προβλέπονται εκστρατείες ευαισθητοποίησης με στόχο να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τα συμπτώματα σε φυτά ξενιστές του συγκεκριμένου παθογόνου, καθώς και την απειλή που αυτό αποτελεί για πολλές καλλιέργειες.

Τo παθογόνο βακτήριο xyllela fastidiosa προσβάλλει διάφορα καλλιεργούμενα φυτά (μεγάλης καλλιέργειας, καρποφόρα δένδρα, αμπέλι, καλλωπιστικά), αυτοφυή και δασικά δένδρα.

Το παθογόνο έχει πολύ μεγάλο εύρος φυτών ξενιστών, συμπεριλαμβανομένων μονοκοτυλήδονων και δικοτυλήδονων, ποωδών και δενδρωδών, καλλιεργούμενων και αυτοφυών φυτών. Εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ενεργού ξύλου. Επισημαίνεται ότι πολλά φυτά μπορεί να προσβληθούν αλλά να παραμείνουν ασυμπτωματικά.

Ενδεικτικοί ξενιστές, που παράλληλα αποτελούν και βασικές καλλιέργειες για το νομό μας, είναι η ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα αμπέλια. Επίσης πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως η πικροδάφνη και δευτερεύουσες καλλιέργειες του νομού, όπως η αμυγδαλιά, η βερυκοκιά, η ροδακινιά, η δαμασκηνιά, η κορομηλιά, είδη βελανιδιάς, είδη κέρκις, είδη πτελέας, το πεκάν, ο πλάτανος, ο ηλίανθος και πολλά άλλα, τα οποία καταγράφονται σε λίστες που επικαιροποιούνται ανάλογα με τα ευρήματα των ερευνών για τα φυτά ξενιστές.

Όσον αφορά στη γεωγραφική του εξάπλωση, η πλέον σοβαρή για τη χώρα μας είναι η πρώτη καταγραφή του παθογόνου στην Ευρώπη (Ιταλία Apullia), όπου αναφέρονται προσβολές σε ελιά, αμυγδαλιά, πικροδάφνη και βελανιδιά.

Περιγραφή των κυριοτέρων συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Τρόπος μετάδοσης

Οι κυριότεροι τρόποι να εισαχθεί το παθογόνο σε μία περιοχή είναι:
1. Με τα φυτά προς φύτευση – πολλαπλασιαστικό υλικό.
2. Με τα έντομα-φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των εντόμων-φορέων που ενδέχεται να μεταφερθούν πάνω στα φυτά. Στη φύση, το παθογόνο εξαπλώνεται με έντομα τα οποία τρέφονται από τις αγγειώδεις δεσμίδες ξύλου των φυτών: πολλά μυζητικά είδη εντόμων των οικογενειών cicadellidae (κοινώς τζιτζικάκια) και cercopidae (τάξη: hemiptera).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παθογόνο δεν μεταδίδεται μηχανικά με το φυτικό χυμό από ασθενή φυτά.

Μέτρα αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση του παθογόνου βασίζεται στην πρόληψη εισαγωγής και εξάπλωσής του στη χώρα μας.
Αυτό επιτυγχάνεται με χρήση υγιούς και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και μακροσκοπικό έλεγχο των φυτών με συμπτώματα και άμεση ενημέρωση, σε περίπτωση υποψίας προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό, της ΔΑΟΚ Λακωνίας στα τηλέφωνα 27313 63330 και 27313 63333.