Απιδιά: Έκκληση να συντηρηθεί ο ιστορικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

γράφει ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας Απιδιάς π. Ευγένιος Γραεφφλύ


Ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Απιδέα Λακωνίας (5ος – 10ος αιώνας). Ένα ιστορικό μνημείο ανατολίζουσας βασιλικής που οι ελληνικές και διεθνείς βιβλιογραφίες αναγράφουν ως κόσμημα, ζητεί την βοήθεια όλων. Μας εκλιπαρεί μετά από 1.500 χρόνια προσφοράς να το φροντίσουμε για να μπορέσει να επιβιώσει, κι αυτό ως αντάλλαγμα υπόσχεται στις επόμενες γενεές, να συνεχίσει το διάβα του, στην ιστορία και τον πολιτισμό. Οι μελετητές του μνημείου, Αναστάσιος Ορλάντο (1927-1935) και το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου το 1982, το έχουν διακρίνει σε δύο κύριες οικοδομικές φάσεις. Ο αρχικός ναός ήταν ξυλόστεγος και τα κλίτη χωρίζονταν από δύο σειρές επτά ραδινών κιόνων που έφεραν τόξα. Η πρώτη αποδίδεται στην όψιμη παλαιοχριστιανική εποχή και η δεύτερη στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ενοριακού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, έχοντας καταθέσει στην ΕΔΕΠΟΛ (Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) πλήρη εγκεκριμένο φάκελο ζητεί: από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ένταξη της ώριμης μελέτης συντήρησης κι αποκατάστασης του μνημείου στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Πελοποννήσου, είτε σε οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό πλαίσιο, σύμφωνα με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/27282/481 από 27/4/2011 απόφαση έγκριση μελέτης, του τέως υπουργού Πολιτισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου.

Ζητεί, για το κηρυγμένο από τις 17/12/1962 ιστορικό διατηρητέο μνημείο τρίκλιτης θολοσκέπαστης βασιλικής και ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα ανατολίζουσας βασιλικής του ελλαδικού χώρου, να συνεχίσει να είναι λειτουργικό για τις επόμενες γενεές και επισκέψιμο σε όλο τον κόσμο.

Ζητεί, την υλοποίηση του έργου συντήρησης σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/98728/272 από 7/3/2018 έγγραφο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κονιόρδου, που αναγνωρίζει ότι η αποκατάσταση θα συμβάλει στην ανάδειξη του εξέχοντος μνημείου, δεδομένης της ωριμότητας του έργου.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ο κλήρος και ο λαός, ζητούν την άμεση χρηματοδότηση του έργου από τους αρμόδιους φορείς, πριν είναι αργά.