Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς ζητά για το Δήμο Ευρώτα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Λακωνίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους αγρότες του δήμου Ευρώτα που επλήγησαν για άλλη μια χρονιά, αυτή τη φορά από τις χαλαζοπτώσεις.

Με ανακοίνωσή του καλεί τον ΕΛΓΑ να αναλάβει τις ευθύνες του για άμεσες εκτιμήσεις των καταστροφών που έχουν συντελεστεί τόσο στη φυτική-ζωική παραγωγή αλλά και στο φυτικό-ζωικό κεφάλαιο.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, “ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συντελεί και αυτός με τη σειρά του στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Όσο δεν αλλάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και στον τρόπο αποζημίωσης, θα συνεχίζεται η πικρή εμπειρία που έχουμε από τις προηγούμενες καταστροφές και τη συνολική διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Έναν ΕΛΓΑ που χρυσοπληρώνουν οι αγρότες με προκαταβολική είσπραξη.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της Λακωνίας να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί μόνο μέσα από αυτήν μπορούμε για να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.

Απαιτούμε:

Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ, για να γίνονται άμεσα οι καταγραφές των ζημιών.

Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι τη νέα σοδειά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, χωρίς επιβάρυνση με τόκους κτλ.

Πάγωμα των κατασχέσεων.

Να δοθεί έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες, έτσι ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους.

Να προχωρήσουν αμέσως και κατά προτεραιότητα τα έργα προστασίας από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές”.