Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω καύσωνα ζητούν Πετράκος και Δρούγκας

elaiodentra

Πρόταση για απόφαση – ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Πελοπποννήσου με θέμα την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω του καύσωνα, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας προς τον περιφερειάρχη, τον πρόεδρο και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν αναλυτικά:

“Κύριε πρόεδρε, κύριε περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο πρόσφατος άκαιρος και πρωτοφανής καύσωνας προξένησε πολύ μεγάλη ζημιά στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων σε όλη τη Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και Λακωνία. Είναι γνωστό ότι καταγράφηκαν πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες για Μάιο αλλά και για καλοκαίρι θερμοκρασίες. Μάλιστα στα Αρφαρά υπήρξαν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς ρεκόρ για όλη τη χώρα.

Με δεδομένα:

1. Αυτή την πολύ μεγάλη ζημία που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί από τις πρωτοφανείς και άκαιρες θερμοκρασίες.

2. Όπως τονίζει στην επερώτηση της η συνάδελφος κ. Ντίνα Νικολάκου «…Οι ελαιοπαραγωγοί, τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει μεγάλη συρρίκνωση στο εισόδημα τους και πολύ σοβαρά προβλήματα, με αποκορύφωμα την τιμή του λαδιού όπου δυστυχώς υπήρχαν περιπτώσεις που δεν έφτασε ούτε τα 2 ευρώ ανά κιλό…».

3. Παρότι υπάρχει η άποψη ότι ο υπάρχων κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω καύσωνα στο στάδιο της ανθοφορίας. Με δεδομένο όμως ότι ήταν πρωτοφανείς και άκαιρες οι θερμοκρασίες και είναι οριακή η φάση μεταξύ ανθοφορίας και καρπόδεσης, εκτιμούμε βάσιμα ότι είναι διεκδικήσιμη η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ εφόσον φυσικά υπάρξει πίεση και υπάρχει πολιτική βούληση

4. Η διαδικασία των ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρα και επισφαλής στο να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες παραγωγοί.

Προτείνουμε να γενικευθεί η συζήτηση στην επερώτηση της κ. Νικολάκου και -πέραν των θεμάτων που θέτει στην επερώτηση της η κ. Νικολάκου- να καταλήξει το ΠΕΣΥΠ ομόφωνα σε απόφαση – ψήφισμα με το οποίο να διεκδικεί από τη κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρει η κυβέρνηση τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ και σε κάθε περίπτωση να αποζημιωθούν για το σύνολο της ζημιάς και σύντομα”.