Αποζημιώσεις για τους καστανοπαραγωγούς ζητά ο Βαλιώτης

kastana

kastana

Εκτεταμένη ζημιά στην τρέχουσα παραγωγή κάστανου της ευρύτερης περιοχής του δήμου Σπάρτης προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο 2015.

Από την αρχική αποτίμηση των ζημιών διαπιστώνεται ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές, η παραγωγή είναι μηδενική στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ έχουν πληγεί ιδιαίτερα όλες οι ορεινές τοπικές κοινότητες, όπως οι ΤΚ Καρυών, Βαρβίτσας, Βαμβακούς, Γεωργιτσίου, Αγόριανης, Καστορίου, Άρνας κ.ά.

Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος κ. Βαγγέλης Βαλιώτης απευθύνει επιστολή στον ΕΛΓΑ, υποστηρίζοντας πως οι εν λόγω ζημιές τηρούν τις προϋποθέσεις για καταβολή ενισχύσεων, “αφού υπάρχουν επίσημα μετεωρολογικά δεδομένα, οι επιπτώσεις τους είναι σοβαρές, οι προκληθείσες ζημιές ξεπερνούν κατά πολύ το κατώτερο όριο ζημιάς 30% των ειδών της ευρύτερης περιοχής που απαιτείται για την καταβολή ενίσχυσης, και έχει πληγεί η ευρύτερη περιοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στην τοπική οικονομία”.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Βαλιώτης ζητά από τον Οργανισμό να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους, προσδιορίζοντας την πληγείσα περιοχή και αποζημιώνοντας τους καστανοπαραγωγούς του δήμου, είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.