Παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας πραγματοποίησε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος του νομού, μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Αιτία της συγκέντρωσης ήταν το πλήγμα στη φετινή ελαιοσυγκομιδή, λόγω του δάκου και της ακαρπίας. Μετά τη συνομιλία με γεωπόνους της Περιφέρειας, οι αγρότες προέβησαν στην ακόλουθη ανακοίνωση:

“Είναι μεγάλη η οργή και η αγανάκτηση όλων των ελαιοκαλλιεργητών για την τεράστια ζημιά που υπέστη η φετινή παραγωγή από το δάκο. Σε μια χρονιά που είχαμε αυξήσεις σε εισφορές ΕΛΓΑ – ΟΓΑ, αύξηση στο ΦΠΑ, ήρθε και προστέθηκε ταφόπλακα στον μικρομεσαίο αγρότη η μεγάλη καταστροφή από το δάκο.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σημερινά αποτελέσματα. Η μετάθεση της δακοκτονίας στην Περιφέρεια χωρίς τους απαραίτητους πόρους, ο περιορισμός του αριθμού ψεκασμών, ο μη έγκαιρος ψεκασμός είχαν ως συνέπεια την ανεπιτυχή παντελώς καταπολέμηση του εντόμου. Φέτος παρατηρήθηκε απροθυμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα και από εργολάβους αλλά και από μικρομεσαίους αγρότες ιδιοκτήτες τρακτέρ λόγω της αυξημένης φορολογίας (βιβλίο παροχής υπηρεσιών). Σε πολλές περιοχές οι διαγωνισμοί ανάθεσης της δακοκτονίας ήταν άγονοι, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μείνουν τελείως αψέκαστες.

Οι αγρότες έχουν χρέος να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν δυναμικά την επιβίωσή τους, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες κράτους – περιφέρειας, αλλά και των πολιτικών που εξυπηρετούν (ΚΑΠ – ΕΕ).

Ζητάμε τώρα:
• Την άμεση καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση στο 100% με πραγματικές τιμές προϊόντος.
• Να μην πληρωθεί από τους αγρότες η ανεπιτυχής και ελλιπής δακοκτονία.
• Να δεσμευτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα δακοκτονίας”.