Αποκλεισμός αμπελοκαλλιεργητών από τις ενισχύσεις για τον περονόσπορο

ampeli

ampeli

Είκοσι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών σχετικά με τον αποκλεισμό των αμπελοκαλλιεργητών πολλών περιοχών από τις ενισχύσεις για ζημιές που προκλήθηκαν από τον περονόσπορο το 2011.

Με απόφασή της από τον Ιούνιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει συνολικά 40,8 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις του 2011, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ζημιές από περονόσπορο. Η κοινή υπουργική απόφαση τον Αύγουστο του 2014 προβλέπει συνολική δαπάνη για ζημιές σε όλες τις γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία 28,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να εξειδικεύει τα ποσά για τον περονόσπορο. Ο ΕΛΓΑ στην ανακοίνωσή του περιλαμβάνει μόνο είκοσι επιλέξιμες για αποζημίωση περιφερειακές ενότητες, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται η Αρκαδία, που υπέστη μεγάλης τάξης ζημιά από περονόσπορο το 2011. “Αποκαλύπτεται έτσι η πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερους αμπελοκαλλιεργητές από το πρόγραμμα ενισχύσεων. Και αυτό σε μια συγκυρία που οι σταφυλοπαραραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, με αυξημένες δαπάνες για τη διατήρηση των αμπελώνων τους, ενόψει και των δυσμενών καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς”, εκτιμούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνοντας ότι ο αμπελοοινοικός τομέας είναι σημαντικός για την αγροτική οικονομία και πρέπει να στηρίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους υπουργούς να αναθεωρήσουν και να εξειδικεύσουν το ποσό που θα διατεθεί, να διευρύνουν τον πίνακα επιλέξιμων περιφερειακών ενοτήτων ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες περιοχές που υπέστησαν μεγάλη ζημιά από τον περονόσπορο, καθώς και να συζητηθούν και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας.