Απορρίμματα: Ενάντια στη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ η Λαϊκή Ενότητα Πελοποννήσου

Σε αγώνα για να μην εγκρίνει η κυβέρνηση το σχέδιο Τατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων καλεί με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα στην Τρίπολη και κατέληξε ότι:

“ 1. Η προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο νεοφιλελευθερισμό, συνεπώς και στη λογική των ΣΔΙΤ, όπως φάνηκε και με την έγκριση του ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία, πάρα την καθολική αντίδραση των πολιτών και φορέων της περιοχής,
Οι πιέσεις των δανειστών να προχωρήσουν παντού τα σχέδια των ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα,
Η εναγώνια προσπάθεια της «Ομάδας Τατούλη» για την υπογραφή της αμφιλεγόμενης σύμβασης
δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και ερωτηματικά.
Η ανησυχία αυτή εντείνεται μετά την πρόσφατη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, ο οποίος όχι μόνο δεν απορρίπτει τα σχέδια ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, αλλά αντίθετα μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ιδεοληψία εναντίον των ΣΔΙΤ».

2. Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση μέσα από τεχνάσματα δήθεν «επανεξέτασης των διαστάσεων των έργων» επιδιώκει «να χρυσώσει το χάπι» και να προχωρήσει τη σύμβαση του Τατούλη με την ΤΕΡΝΑ.

3. Η Λαϊκή Ενότητα Πελοποννήσου είναι ριζικά και κατηγορηματικά αντίθετη με τη σύμβαση αυτή και για περιβαλλοντικούς και για κοινωνικούς και για οικονομικούς λόγους.

4. Καλούμε όλους τους δήμους της Πελοποννήσου, όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς να αντισταθούν σε μία προοπτική ομηρίας, οικονομικής αφαίμαξης και περιβαλλοντικής καταστροφής.

5. Η ανακοίνωση – θέση των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, απ’ την οποία προκύπτει ότι διαφωνούν με τη σύμβαση ΤΕΡΝΑ – Τατούλη κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Απομένει η επιβεβαίωσή της, στην επικείμενη αναμέτρηση.
Πέρα από τα λόγια και τις διακηρύξεις όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε προς όλες και όλους ότι τα αυτοδιοικητικά σχήματα με τα οποία έχουν εκλεγεί, στο πρόγραμμά τους περιέχουν σαφείς δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν το καταστροφικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί οι γνωστές «πολύχρωμες νεοφιλελεύθερες ομάδες».

Η ΛΑΕ καλεί τους πολίτες και τους φορείς της Πελοποννήσου να κινητοποιηθούν για να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εγκρίνει το καταστροφικό σχέδιο που προωθεί η «Ομάδα Τατούλη» για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση, αντί να ψάχνει τρόπους πώς «θα χρυσώσει το χάπι» της σύμβασης Τατούλη – ΤΕΡΝΑ, οφείλει να προχωρήσει και να ενισχύσει συμπράξεις δήμων, ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο να προχωρήσει επιτέλους όχι μέσα από ΣΔΙΤ και φαραωνικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα καταστρέψουν ολόκληρες περιοχές, αλλά ως δημόσια έργα με ευθύνη των δήμων και με τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση)”.