Απορρίμματα: “Επιβεβλημένη η ακύρωση της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ” υποστηρίζει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης “Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου”:

“Εδώ και αρκετές μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα επίσημες καταγγελίες σχετικά με την αγοροπωλησία χωραφιών στην Παλαιόχουνη, όπου θα κατασκευαστούν οι κεντρικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι σοβαρότατες αυτές καταγγελίες – αποκαλύψεις για «απάτη με άκυρα συμβόλαια στην αγοραπωλησία των εκτάσεων» δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα και ακυρώνουν το συγκεκριμένο χώρο που έχει χωροθετηθεί για να στηθεί το σκουπιδοεργοστάσιο.

Μετά τις καταγγελίες δεν δικαιούται ούτε η κυβέρνηση να σιωπά ούτε ο κ. Τατούλης να ισχυρίζεται ότι «είναι διαφορά μεταξύ ιδιωτών».

Οι παραπάνω εξελίξεις πέραν των άλλων:

• Δικαιώνουν την έντονη αντίθεση που έχουμε εκφράσει ως παράταξη από τον Απρίλη του 2011 και μετά, καθώς και την αντίθεση των πολιτών και των συλλογικοτήτων, τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν και τις εναλλακτικές προτάσεις που προέβαλαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενάντια στη συγκεντρωτική διαχείριση με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που πρότεινε ο κ. Τατούλης και αποφάσισε η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου.

• Ξεγυμνώνουν τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν το πόσο καλά είναι τα ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικοποιήσεις και πόσο απαλλαγμένες από σκάνδαλα είναι.

• Καθιστούν έκθετη την κυβέρνηση, η οποία έχει συμφωνήσει με τον κ. Τατούλη, με απόφαση της Διυπουργικής όπως έχουμε καταγγείλει από το 2016, στο σχέδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ με ΣΔΙΤ.

• Καθιστούν έκθετους και όσους δημάρχους προσχώρησαν στο σχέδιο Τατούλη και κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το «χρυσωμένο χάπι» της περίφημης «δήθεν» επαναδιαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την ΤΕΡΝΑ.

Οι παραπάνω εξελίξεις και η επιστροφή από το Ελεγκτικό Συνέδριο της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλουν:

• Την ακύρωση, άμεσα, της σκανδαλώδους αλλά και βλαπτικής για την τσέπη των πολιτών και το περιβάλλον σύμβασης με ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

• Επαναφέρουν ως μοναδικό και σωστό τρόπο διαχείρισης την επιλογή του εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Το μοντέλο αυτό που έχουμε μαζί με άλλους φορείς και πολίτες προτείνει όλα αυτά τα χρόνια και μαζί με τους δημάρχους που αντιστέκονται. Αυτό σημαίνει όμως εδώ και τώρα ακύρωση της σύμβασης ΣΔΙΤ και άμεση χρηματοδότηση των δήμων από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών”.